Samen kleuren we Tilburg oranje tijdens Koningsdag 2020

Oranje Comite

2020 is het jaar dat heel Nederland Koningsdag thuis viert. Onder het motto: ‘Tilburg vlagt samen’ wil Oranje Comité Tilburg dat heel Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout oranje kleurt! Ieder jaar tijdens Koningsdag is er van alles te doen in het Leijpark, waar het Oranje Comité Tilburg het Leijparkfestival organiseert. Dit jaar vieren we Koningsdag noodgedwongen anders. Geen muziek, vertier en gezellig samenzijn of struinen langs de kleurrijke kramen waar kinderen hun speelgoed verkopen.

Foto: Bas Haans

100 taarten voor de vroege vlaggers!

Een actie die het Oranje Comité Tilburg ieder jaar verzorgt waarbij mensen die al heel vroeg de nationale driekleur mét oranje wimpel buiten hebben hangen, beloond worden met een lekkere taart. Dit jaar met een bijzonder tintje doordat het Oranje Comité Tilburg 100 jaar bestaat! Uiteraard wordt bij het bezorgen de 1,5 meter in acht gehouden en zet het comité de taart na het aanbellen neer met een begeleidende brief.

Ze hopen gedurende de dag heel veel mooie foto’s terug te zien op onze social mediakanalen waarbij zichtbaar genoten wordt van de uitgedeelde taarten. Iedereen maakt kans op een taart. Het enige wat je hoeft te doen is op tijd de vlag en wimpel uithangen! Leden van het Oranje Comité Tilburg rijden in de ochtend door verschillende wijken om deze traktatie aan de stad aan te bieden.

Volkslied

Om klokslag 10:00 uur kan iedereen die dat wil het Wilhelmus meezingen of meespelen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest hoopt zo deze nationale feestdag te starten met een groots en positief gebaar van saamhorigheid in deze moeilijke periode. De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen. Tilburg, laat je horen en zing mee! De beiaardier van de Heikese kerk speelt ook mee zodat dit in een omtrek van de Binnenstad van Tilburg te horen is. Net van tevoren worden alle klokken van alle actieve kerken in Tilburg geluid. Je kunt dit moment niet missen!

Oranje Rally

Al vele jaren wordt de traditionele oldtimerrit op Koningsdag georganiseerd. Ook dit jaar is weer een mooie route uitgestippeld door het Brabantse land. Met enkele kleine aanpassingen is de route dit jaar gratis te downloaden vanaf de Facebookpagina van het Oranje Comité Tilburg.

Een activiteit die ook in deze tijd van Social Distancing goed gedaan kan worden met het hele gezin. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat voertuigen samen gaan rijden. Het comité roept op om te allen tijde afstand te houden en dat zo iedereen kan genieten van een uitje op Koningsdag, maar ook de tijd erna! Het is tenslotte meivakantie.

Cheers!

Als afsluiting van de dag is een moment gekozen waar je iedereen bij kunt betrekken. Daarom wordt de Nationale Toost, op Koningsdag, in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door iedereen. Dus ook in Tilburg. Op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit… Schenk in en hef het glas om 16:00 uur!

Het Oranje Comité wil zoveel mogelijk Tilburgse ‘oranje’ momenten zien. Post daarom je foto’s en filmpjes van jouw Koningsdagmoment op social media en tag @OranjeComitéTilburg. Samen kleuren we Tilburg oranje! Gebruik #KoningsdagTilburg2020 #TilburgVlagtSamen.