Samen scoren: 866 basisschoolleerlingen lazen in 12 weken ruim 4300 boeken voor het project ‘Scoor een Boek!’

Scoor een Boek

Aangemoedigd door profvoetballer Ché Nunnely (Willem II) lazen 866 bassischoolleerlingen binnen twaalf weken samen 4330 boeken tijdens het project Scoor een Boek! Dat maakte de aanvaller van Willem II deze week bekend tijdens de online afsluiting van het project. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en ‘Willem II Betrokken‘, waar zij bassischoolleerlingen van de gemeente Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk uitdaagden om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Sportief lezen

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep vijf en groep zes van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij de aftrap in week één bezochten leesconsulenten van de Bibliotheek alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een motiverende videoboodschap van Ché Nunnely. Deze Willem II-speler daagde de leerlingen uit om in de twaalf weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter.

Tijdens de rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van profvoetballer Nunnely en ging de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken?

Dalya zit in groep zes van basisschool de Lochtenbergh en is laaiend enthousiast over Scoor een Boek!. “Ik voetbal graag en nu vind ik lezen ook erg leuk. Tijdens Scoor een Boek! heb ik vijftien boeken gelezen! Superveel dus. Ik ben ook zeker van plan om veel te blijven lezen nu het project voorbij is.”

Leerlingen scoren boeken

Ter afsluiting van Scoor een Boek! kregen de deelnemende scholen een echte Scoor een Boek!-bal en twee goaltjes. Daarnaast was er een online afsluiting. Leerlingen genoten onder andere  van een Q&A met Ché Nunnely, deden een BoekenBootcamp én daarnaast maakte Ché samen met Kingo bekend hoeveel boeken er waren gelezen.

Voor basisschool de Lochtenbergh in Tilburg was de afsluiting extra speciaal. Daar kwam niemand minder dan Kingo namelijk langs om de afsluiting met de kinderen te vieren. De scholen hadden namelijk de mogelijkheid om naast Scoor een Boek! ook nog mee te doen aan een thuiseditie. De kinderen moesten dan thuis met hun gezin opdrachten uitvoeren. De kinderen van basisschool De Lochtenbergh deed dit het meest fanatiek en wonnen hiermee niet alleen een bezoekje van Kingo, maar ook een heerlijke klassenlunch én een gesigneerd Willem II-shirt. Docent Maarten Oprins is erg positief over het project. “Je merkt dat ze door het wedstrijdelement echt gemotiveerd worden om meer te lezen. Voor ieder boek mogen ze een sticker plakken. Ze zijn dan ook echt trots als ze er weer eentje mogen opplakken en de poster steeds voller wordt. Ik hoop dat ze dit enthousiasme voor lezen ook na het project vasthouden.”

Succesvolle taalontwikkeling

De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan.