Samenspraak verbindt mensen door taal

Wist je dat 1 op de 6 mensen moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden? Samen met andere organisaties in de gemeente Tilburg (Taalnetwerk Midden-Brabant, ROC, MST en de bibliotheek) zet ContourdeTwern zich in om mensen te ondersteunen die zich op dit gebied verder willen ontwikkelen. Naast de activiteiten die op wijkniveau worden aangeboden, zijn er ook twee projecten die stedelijk georganiseerd zijn: Samenspraak en Samen-Digi-Taal.

Samen aan de slag met taal

Bij Samenspraak zetten zo’n 70 getrainde vrijwilligers zich al meer dan 20 jaar in om mensen die van oorsprong geen Nederlander zijn, te helpen met het leren praten van de Nederlandse taal. Een jaar lang gaan ze wekelijks 1-op-1 met een taalleerder aan de slag met het oefenen van de uitspraak, het leren kennen van de gemeente en het vinden van een plek waar de taalleerder na dat jaar Nederlands kan blijven praten. Dit kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn, een betaalde baan of een leuke activiteit in de wijk.

Van taalmaatjes naar vriendinnen

Hawo Ndiaye en Mariska van Brussel zijn al een jaar taalmaatjes. Hawo woont twee jaar in Neder-land, komt uit Senegal en zocht een taalmaatje omdat ze de taal beter wilde leren spreken en geïnteresseerd is in hoe Nederlanders leven. Mariska is vrijwilliger bij ContourdeTwern en heeft Hawo hierbij geholpen. Dat bleek ook nog eens heel gezellig te zijn! Eén keer per week zien ze elkaar bij de bibliotheek op het Wagnerplein. Ze lezen samen de Start!-krant of een boek, oefenen voor het inburgeringsexamen of kletsen gezellig. Ook heeft Hawo een keer heerlijk gekookt voor Mariska en haar man. Hawo wil graag aan het werk, naast haar drukke gezin met vier kinderen. Ze is gestart als vrijwilliger bij de Wever en probeert nu via deze organisatie een leer-werktraject te volgen. Mariska helpt hierbij, bijvoorbeeld door te ondersteunen om moeilijke formulieren in te vullen of samen moeilijke woorden te leren. “Het is heel mooi om in een jaar tijd zo’n vooruitgang te zien bij Hawo”, zegt Mariska. “Maar ik beleef zelf ook veel plezier aan onze afspraken en kan ook veel van Hawo leren. We zijn even oud en hebben allebei een jong kindje.” Omdat vrijwilligers vanuit Samenspraak maar één jaar ingezet worden, stopt dat traject binnenkort. Maar Mariska en Hawo blijven zeker afspreken als vriendinnen.

Leren je smartphone te begrijpen

1 februari is het project Samen-Digi-Taal gestart. Het werkt op dezelfde manier als Samenspraak: vrijwilligers ondersteunen inwoners 1-op-1 rondom de digitale basisvaardigheden. Je kunt hierbij denken aan telefoon- en computergebruik, digitaal winkelen, vergaderen via Teams, navigatie in de auto, de wekkerradio instellen en parkeren. Steeds meer voorzieningen worden online geregeld. Mensen voelen zich niet zeker om zaken alleen uit te zoeken en hebben soms geen netwerk dat hier hulp bij kan bieden. Omdat dit een nieuw project is, is er nog voldoende ruimte voor vrijwilligers of deelnemers om zich aan te melden. Ook hierbij werkt ContourdeTwern nauw samen met andere organisaties zoals het ROC, de IDO-punten van de bibliotheek en er wordt lesmateriaal gebruikt van Stichting Lezen & Schrijven.

Meer informatie

Wil je meer informatie over een van deze projecten of wil je meedoen als deelnemer óf vrijwilliger? Kom dan op 21 april van 09.30 – 11.30 uur naar de gratis workshop in MFA De Symfonie (Tilburg-Noord). Neem voor al je vragen of om je aan te melden contact op met Karlijn Verschuren: karlijn-verschuren@contourdetwern.nl of 06 103 29 369.