Schonste Stròtjes, Gaafste Geveltjes en Bontste Balkons zijn bekend

Schonste Stròtjes

De afgelopen paar maanden konden Tilburgers hun straat, plein, hof, geveltuin of balkon opgeven voor de verkiezing: ‘De Schonste Stròtjes, Gaafste Geveltjes en Bontste Balkons van Tilburg 2016’. Via foto’s op de website konden Tilburgers hun stem uitbrengen. Op zondag 17 juli werden de titelwinnaars op de Buurtcamping Tilburg bekend gemaakt.

Bonte Balkons en Gave Gevels

De titel ‘t Bontste Balkon van Tilburg 2016’ ging naar de Generaal Smutslaan 400 en werd door Elho in de bloemetjes gezet. Winnares Lieneke laat zien hoe een stadsbalkon een gezellig en kleurig balkon kan worden!

t Gaafste Geveltje ging naar de creatieve en kleurrijke Mechtildistraat 9. Zij ontvangen een Eetbare Wand die wellicht ook aan de voorkant haar werk kan doen. De extra prijs voor ‘t Fleurigste Geveltje ging naar de Piusstraat 86.

Schonste Stròtjes

Schonste Stròtjes van Tilburg 2016

Moeilijker is het om sámen met je buren de straat te vergroenen of op te fleuren. Probeer iedereens neus maar eens dezelfde kant op te krijgen. Daarom worden de Kartrekkers van de ‘Schonste Stròtjes’ extra in het zonnetje gezet.

De juryprijs van Capi Europe voor ‘t Schonste Stròtje gaat naar het Energieplein. Veel pleinbewoners samen zorgen voor een kleurrijk plein met veel zitjes en potjes bloemen. Kartrekker Trudi van den Berg gaf aan dat het harde werken en lobbyen zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Wie weet gaan ze volgend jaar zelfs verder met ‘Levend Water’ aan de slag.

Schonste Stròtjes

‘t Stròtje met de meeste publieksstemmen is de Noordhoekring. Onder het mom ‘Iedereen telt mee, iedereen doet mee won, deelde Janine Kloosterman namens Contour de Twern, deze publieksprijs uit. De bewoners van mogen de geldprijs van 250,- besteden aan nog meer beplanting of decoratie. Bijzonder is dat deze galerij minder zichtbaar is voor het publiek, maar door de foto’s toch gekozen is.

Schonste Stròtjes

Stichting OpGroeneVoet

Een belangrijk doel van de verkiezing door stichting OpGroeneVoet is om te inspireren. “Tilburg is een fantastisch leuke stad, maar het maakt het voor iedereen leuker als ze nog mooier en groener wordt. Daar kunnen we natuurlijk zelf ook iets aan doen. Nu kunnen we laten zien hoeveel mooie plekjes er zijn, gemaakt door Tilburgers zelf.”

Als je er op let zie je dat het werkt! In twee jaar tijd zijn er bijna 400 extra geveltuintjes bijgekomen en er zijn veel mooie initiatieven waarbij buren gezamenlijk de straat of omgeving vergroenen of onderhouden zoals met een buurtmoestuin. “Samen maken we Tilburg groener en fleuriger” is dan ook de slogan.

Winnaars 2015

In 2015 won de Dionyssiusstraat de juryprijs vanwege het hoog pittoreske gehalte met potten, bankjes en gezellige acties in de straat. De publieksprijs ging naar woonzorgcentrum de Bijsterstede.