D’n Opstoet op zondagmiddag: het hoogtepunt van carnaval in Kruikenstad. Toch wordt het voor wagenbouwers steeds moeilijker om de prachtige praolwagens te bekostigen. Materialen worden zo duur, dat de verenigingen het bouwen van de wagens niet van hun contributie kunnen betalen. Daarom rijdt er ook dit jaar een schooiwagen mee tijdens de Tilburgse opstoet.

En nee, carnaval moet geen schooi-feest worden. Dit ritueel zorgt ervoor dat de verschillende carnavalsverenigingen de traditie en kwaliteit van de praalwagens tijdens d’n Opstoet bewaken.

Geef gul!

De schooiwagen rijdt middenin d’n Opstoet mee. Waar steden als Roosendaal met een schooiwagen tienduizenden euro’s inzamelen, viel de opbrengst in het Tilburgse andere jaren een beetje tegen. Zeker als je het afzet tegen de ruim honderdduizend bezoekers langs de kant. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de schooiwagen niet heel erg bekend is in het Tilburgse. Terwijl het in andere plaatsen al vaak een lange traditie is. Maar om van die schôôn wagens te kunnen genieten, zou het mooi zijn als deze traditie zich ook in Kruikenstad voort zet.

Rondom de schooiwagen lopen verschillende verenigingen met collectebussen om geld in te zamelen. Geef gul en gooi je briefgeld, kruikenmunten of kleingeld in de collectiebussen. Op die manier kunnen we blijven genieten van een prachtige carnavalsoptocht tijdens de carnavalszondag. Overigens zijn de bouwende verenigingen nog op zoek naar mensen die graag willen collecteren rond de schooiwagen. Je kunt je voor vrijdag 9 februari aanmelden door te mailen naar cvdebombezjoerders@ziggo.nl.

Dat je het even weet: zo ziet die wagen er dus uit:

schooiwagen

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties en gekste foto’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg