Schouwburg Concertzaal organiseert eerste editie NEVEL23!

Ook zo’n fan van saxofoonmuziek? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Op zaterdag 23 september vindt de allereerste editie van festival NEVEL23 plaats bij Schouwburg Concertzaal Tilburg. Dit festival biedt een uniek programma dat de veelzijdigheid van de saxofoon laat zien én bevat een wereldpremière. Lees snel verder!

Wereldpremière Jacob ter Veldhuis

Ja, je leest het goed! Tijdens NEVEL23 vindt een wereldpremière plaats! Dit is het allereerste stuk dat de succesvolle componist Jacob ter Veldhuis schreef voor piano en saxofoon: Can’t Stop. Het stuk is gebaseerd op een quote uit de film No Country For Old Men. Saxofonist en initiatiefnemer van het festival Femke Steketee speelt het stuk samen met één van Nederlands bekendste jonge pianisten: Tobias Borsboom.

Line-up

De line-up bestaat verder uit de Noorse saxofonist Bendik Giske, het Syrène Saxofoonkwartet en het CvA Saxophone Ensemble, bestaande uit studenten die op dit moment saxofoon studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Voor wie

“We willen natuurlijk mensen aanspreken die houden van de saxofoon”, vertelt Gert Gering, muziekprogrammeur bij Schouwburg Concertzaal Tilburg. “Maar ook publiek dat houdt van mooie en nieuwe muziek en een open luisterhouding heeft.” Femke vult aan: “We blijven weg van de grenzen ‘jazz’ en ‘klassiek’. Er is zoveel meer! Op het festival ontdek je de magie van dit veelzijdige
blaasinstrument.”

Uniek in Tilburg

“Tilburg heeft een connectie met de saxofoon”, verklaart Gert. “De stad heeft bekende solisten voortgebracht. En de bekende instrumentenfabriek Kessels had een hele eigen saxofoonlijn. Ook de opleiding aan het conservatorium levert veel goede muzikanten af.”

Femke: “De saxofoon is, net als Tilburg, steeds in ontwikkeling maar altijd rauw, onvoorspelbaar en verrassend. Op festival Nevel hoor je inspirerende artiesten die hier thuishoren, die grens-verleggend zijn, die het avontuur opzoeken en met vallen en opstaan een eigen stem hebben gecreëerd.”

Een ander geluid

“Wat dit festival uniek maakt, is de combinatie van programma’s en samenstellingen. Inclusief een wereldpremière,”, vertelt Gert. “Het saxofoonorkest onder leiding van Arno Bornkamp is bijna nooit te horen buiten het conservatorium van Amsterdam.”

Enthousiasme klinkt ook over Bendik Giske; “Een saxofonist die onlangs een soort ‘kleppen-technoalbum’ uitbracht. Stuk voor stuk laten deze artiesten een ander geluid horen, in bijzondere bezettingen of met bijzondere stukken.”

Programmering

“We zijn gewend aan het jazz- en popgeluid van de sax, maar er zijn nog zoveel andere geluiden”, lacht Gert. “Nevel staat voor ontdekken; pas als je dichterbij komt, worden die diverse geluiden hoorbaar.”

Of er toekomstmuziek in het festival zit? “Nu gaat het over de saxofoon. Maar stem, percussie of opera zou zeker een thema kunnen zijn.”

Meer informatie

Het festival vindt plaats op zaterdag 23 september van 20.00 tot 22.10. Tickets scoor je hier!