Sculptuur Sky Mirror onthuld bij Museum De Pont

Op het voorterrein van Museum De Pont is 16 september de sculptuur Sky Mirror van de Britse kunstenaar Anish Kapoor onthuld. Het kunstwerk is een geschenk van een aantal partijen voor het vijfentwintigjarig jubileum van het museum.

Tilburg is de eerste stad in Nederland waar een beeld van Kapoor in de openbare ruimte staat. Bij de onthulling waren onder meer prinses Beatrix, Anish Kapoor, Sophie Walker, burgemeester Peter Noordanus en wethouder Marcelle Hendrickx aanwezig.

Hemelspiegel

Sky Mirror is 6 meter hoog en gemaakt van roestvrij staal. Het kunstwerk heeft als ondertitel For Hendrik. De ‘hemelspiegel’ staat in een tuin op het voorplein van het museum. Die is speciaal voor Sky Mirror ontworpen door de vrouw van Kapoor, landschapsarchitecte Sophie Walker. Kapoor maakte het kunstwerk ter gelegenheid van het jubileum van het museum en vanwege de nauwe band van de kunstenaar met het museum. In de collectie van De Pont zijn meerdere werken van Kapoor aanwezig. Het museum biedt een podium aan die kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan, net zoals bij Anish Kapoor het geval was. Beelden in de buitenruimte van Kapoor zijn grote publiektrekkers. Fans en bezoekers uit heel de wereld willen het werk zien en ervaren.

Op de kaart gezet

Burgemeester Peter Noordanus: “De Pont in Tilburg is van groot belang voor Brabant en heeft 25 jaar lang vooraanstaande kunstenaars naar deze stad gehaald. Het museum heeft Tilburg internationaal op de kaart gezet. Het maakt me telkens weer blij als ik zie hoe positief kunstliefhebbers op het museum reageren. Sky Mirror maakt de positie van het museum als blikvanger nog sterker.”

Voorbeeldfunctie

Wethouder Marcelle Hendrickx: “De Pont heeft een nadrukkelijke voorbeeldfunctie voor andere culturele instellingen door zijn onafhankelijkheid. Het museum biedt een podium aan kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan, net zoals bij Anish Kapoor het geval was. Er is heel veel jong talent in Tilburg. Dit gekoppeld aan gevestigde namen als Guido Geelen en Marc Mulders maakt dat we trots kunnen zijn op Tilburg als stad van makers.”

WeerZien

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan loopt vanaf 16 september de tentoonstelling WeerZien. Een expositie van kunstwerken die al eerder in het museum te zien waren en nu als ‘logé’ terugkeren.
De onthulling van het sculptuur valt samen met de opening van het cultureel seizoen in Tilburg. Musea en culturele instellingen zetten hun deuren gratis open voor het publiek. Zij kunnen voorstellingen bijwonen in onder meer Theaters Tilburg en musea als het TextielMuseum en het Natuurmuseum bezoeken. Het volledige programma staat op deopeningtilburg.nl.

Sky Mirror is mogelijk gemaakt door bijdragen van de kunstenaar, het museum en een gezamenlijke schenking van de gemeente, particulieren en de bedrijven Van Spaendonck, Interpolis, Rabobank, VolkerWessels en Jacques de Leeuw in Tilburg en van Brabant C.

Meer informatie op de website van museum De Pont: depont.nl.