Sensoor De Landelijke Luisterlijn zoekt vrijwilligers

sensoor

Het aantal mensen dat een luisterend oor zoekt bij Sensoor – De Landelijke Luisterlijn stijgt explosief: In maart waren er maar liefst 2.000 gesprekken méér dan vorig jaar. Dit komt deels door de groeiende wachtlijsten in de GGZ. Maar ook mensen die eenzaam zijn en een ‘praatje over de heg’ missen bellen steeds vaker. Sensoor zet daarom alle zeilen bij om nieuwe vrijwilligers op te leiden, zodat de groeiende vraag naar oprechte aandacht niet onbeantwoord blijft.

Sensoor De Landelijke Luisterlijn

Momenteel wordt er vaker gebeld dan ooit. Het aantal vrijwilligers stijgt helaas nog niet snel genoeg om deze groei op te kunnen vangen. Door het hele land worden trainingen gegeven om zoveel mogelijk kandidaten op te leiden tot professionele luisterhelden. Als de training is afgerond kun je aan de slag als volwaardig gesprekspartner. Per week draaien vrijwilligers één dienst van vier uur waarvan eenmaal in de maand ook een nachtdienst.

Écht iets betekenen voor een ander

Sensoor is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 26 locaties, waaronder Tilburg, voeren zo’n 1.200 vrijwilligers dag en nacht ruim 285.000 anonieme gesprekken per jaar, via de telefoon, chat en e-mail. “Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen, omdat ik iemand die met ons belt kan helpen door te luisteren. Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast geeft het voldoening om iets voor een ander te kunnen betekenen”, aldus Gerben, één van de vrijwilligers van Sensoor. Een andere vrijwilliger vult aan: “We zijn geen hulpverleners, maar door alleen al te luisteren, kun je het verschil maken.”

Benieuwd naar meer?

Wil je weten of vrijwilligerswerk bij Sensoor bij jou past? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze informatiebijeenkomst op 12 juni van 19.30 uur tot 21.30 uur in Tilburg. Vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. De eerstvolgende training van Tilburg start in september, maar kan ook eerder gevolgd worden indien er op een andere locatie ruimte is. Gerben: “Ik dacht altijd dat ik goed kon luisteren en goede vragen wist te stellen, maar in de training leerde ik pas écht wat aandacht geven is. Ook privé en in mijn werk pluk ik daar nu de vruchten van”. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website. Sensoor wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.