Serie over vluchtelingen ‘Nieuwe Tilburgers’ gaat in première

Club Smederij

De première van de serie Nieuwe Tilburgers is binnenkort te zien in Club Smederij. Deze serie bestaat uit verschillende verhalen over vluchtelingen in Tilburg. We spraken filmmaker Jesse van Venrooij aan het begin van zijn crowdfundingsactie. Op een later moment hebben we hem nog gesproken nadat hij een Syrische vluchteling volgde tijdens carnaval in Tilburg.

Op vrijdag 27 mei om 20:00 uur gaat de volledige serie in première in Club Smederij. Er is een nabespreking met de geportretteerden en de maker. Blijf gezellig napraten in de foyer en proef Syrische en Afghaanse snacks.

Voor de liefhebbers die willen blijven is er om 23:00 uur de maandelijkse GIN GIN x disco Dolly avond.

Première Nieuwe Tilburgers

Wat voor mensen zijn die vluchtelingen nu eigenlijk die sinds kort in onze stad wonen? En hoe vergaat het de vluchtelingen die inmiddels al jaren Tilburgers zijn? Filmmaker Jesse van Venrooij maakte een serie korte filmportretten zodat Tilburgers een beeld kunnen krijgen van vluchtelingen in hun stad. Hij wilde onderzoeken wat voor verhalen er achter “de vluchteling” schuil gaan, welke ambities, dromen, angsten en talenten zij hebben.

‘Gevlucht naar Tilburg’

In het najaar van 2015 nam de vluchtelingenstroom enorm toe in Nederland. Dagelijks was er veel negatief nieuws over de enorme toestroom. Jesse schrok van de vaak negatieve en ongenuanceerde reacties op social media. Hij wilde zelf gaan ontdekken wie die vluchtelingen nu eigenlijk zijn en dit in beeld brengen om aan anderen te laten zien.

In maart en april 2016 heeft Jesse samen met geluidsman Olivier Nijs een reeks portretten gefilmd. Ze filmden bewoners van de noodopvang in het oude Belastingkantoor en bewoners van de noodopvang in het oude St. Josephzorg. Maar ook filmden ze Tilburgers die ooit, soms al meer dan 20 jaar geleden, naar Nederland zijn gevlucht. Waarvan veel mede-Tilburgers niet beseffen dat dit ooit vluchtelingen waren, zoals de eigenaren van Afghaans restaurant Sarban. Zij zijn gewoon onderdeel van onze samenleving.

Een serie met afwisselende portretten over hoop, liefde, ambitie en humor. Maar vooral de zoektocht naar veiligheid en vrijheid.

Niet in de gelegenheid om naar de première te komen? De portretten zullen binnenkort ook te zien zijn op omroep Brabant en Omroep Tilburg. Later in het jaar ook via Facebook en in een tweetal exposities van Bibliotheek Midden Brabant en het BKKC.

Meer informatie

Deze première is op vrijdag 27 mei en vindt plaats in Club Smederij. Entree voor de film is €5,00 (reserveren verplicht via www.popupcinema.nu). Inloop van de avond is om 19:30 uur en start van het filmprogramma is om 20:00 uur.