Macbeth in Theaters Tilburg: Shakespeare en House of Cards

Macbeth

Na Romeo & Julia regisseert Lucas De Man een nieuwe Shakespeare-klassieker: Macbeth, over het sluimerende gevoel van onmacht. Macbeth probeert zich staande te houden in een wereld waarin onzichtbare machthebbers – de heksen – hem regeren. Maar kan dat nog als iedereen iets van hem wil en alles wat hij doet en zegt openbaar is? Op dinsdag 22 en woensdag 23 maart staat Macbeth in Theaters Tilburg.

Macbeth

Toen Lucas De Man de Amerikaanse hitserie House of Cards zag dacht hij: dit is mijn Macbeth. Samen met romanschrijver en winnaar BNG Literatuurprijs 2015 Jamal Ouariachi, schreef hij een snedige en eigentijdse Macbeth waarin de complotten en intriges elkaar snel opvolgen. De ooit zo sterke liefde tussen Lady Macbeth en haar man wordt op de proef gesteld als hij gebroken terugkomt uit de oorlog.

Zij zoekt naar de Macbeth van weleer, maar voelt dat er iets is veranderd. De continue strijd tussen de hoofdfiguren versluiert daar waar de echte macht zit. Maar wie kan het wat schelen, als de eigen muren op instorten staan.

Alles uit de kast

In deze voorstelling wordt ook technisch gezien alles uit de kast gehaald: videoprojecties, soundscapes en flitsende belichting geven het publiek een extra belevingsdimensie. Lucas werkt wederom met een Vlaams/Nederlandse cast, bestaande uit Dennis Coenen, Ludo Hoogmartens, Mark Kraan, Servaas Petrov, Saskia Temmink, Isil Vos en Bert Luppes (op film).

Het gebruik van videoprojecties en geluidstechnieken zorgen voor een extra belevingsdimensie voor het publiek. Frank Lammers, Hadewych Minis en Viggo Waas completeren de cast en laten Shakespeares heksenwereld spreken.

Pers reacties

De voorstelling ontving al enkele lovende reacties van de pers. “Rigoureus, intelligent, helder, politiek en trouw aan het origineel” volgens Theaterkrant “Een giftige cocktail van Shakespeare, House of Cards en onze eigen Nederlandse krijgsgeschiedenis” schrijft Omroep Brabant. “Explosieve, overtuigende Macbeth” zegt het NRC Handelsblad.

Meer informatie

Macbeth van Het Zuidelijk Toneel, te zien in Theaters Tilburg op dinsdag 22 en woensdag 22 maart. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theaters Tilburg en telefonisch via 013 – 543 22 20. Meer info op de website van Het Zuidelijk Toneel.