Shapelab is Tilburgs bedrijf van de maand

Shapelab

Shapelab is uitgeroepen tot ‘Tilburgs bedrijf van de maand’. De Tilburgse bedrijven van de maand zijn ambassadeurs voor Tilburg. Shapelab krijgt de prijs omdat deze onbekende parel in de stad een ongekend vakmanschap laat zien wat heeft geleid tot internationale faam. Met hun design, shaping en moulding kwaliteiten voeren ze wereldwijd opdrachten uit voor Artis, Burgers Zoo, Sealife, grotere pretparkindustrie, openbare aquaria en dierentuinen op internationaal niveau.

Foto: Wethouder Berend de Vries overhandigt een ‘Benkske’ aan Ton en Esther van Helden.

Wethouder Berend de Vries (economie) reikte de prijs uit tijdens een bezoek op 11 december. “We zijn trots op het vakmanschap in onze gemeente en Shapelab is hier een uitstekend voorbeeld van. Ze gebruiken moderne technieken waaronder 3d printing om levensechte kunst te maken. Door stagiaires van de Rooi Pannen op te leiden geven ze de technieken weer door aan een jongere generatie. Shapelab verwezenlijkt grote openbare projecten op internationaal niveau waarmee ze ook een topambassadeur zijn voor Tilburg.”

Flora en Fauna

Ton van Helden is oprichter en eigenaar van Shapelab, gevestigd op het voormalig Voltterrein in de Groenstraat in Tilburg. Hij bestiert het bedrijf samen met zijn vrouw Esther, die als woordvoerder en administratieve kracht het bedrijf voortstuwt. Esther: “Ton is net terug uit het buitenland waar hij bezig is met een grote klus voor een internationale hotelketen. Helaas mag ik er nog niets over zeggen.” Zo gaat dat. Via via worden ze benaderd, vaak vanwege hun expertise op het gebied van (nep) flora en fauna. Esther: “Opdrachtgevers zijn dierentuinen, aquaria, musea en pretparken uit heel Europa. Ton heeft onder andere jungles, moerassen, tempels, koraalriffen en onderwaterwerelden ontworpen. Ton maakt prototypes. Alles wat niet door een machine kan worden gemaakt. Dan gaat het daarna naar een productiebedrijf die het kan produceren. Andere klanten zijn reclamebureaus, bedrijven met een specifieke aanvraag, beurzen en particulieren die iets bijzonders willen.”

Wereldwijd bekend

Klanten komen van heinde en verre naar Tilburg. Want ze staan bekend om maatwerk en ambachtelijke kwaliteit. Ton: “Wij ervaren dat de norm van kwaliteit erg is gedaald. We hanteren nog graag de oude kwaliteitsnormen. Ik lever museumkwaliteit. Tegenwoordig werk ik ook regelmatig voor kunstenaars. Zij komen met een idee, een plan en ik geef dan advies en voer het uit. We vullen elkaar aan.” Esther: “The sky is the limit. Het komt niet voor dat iets niet kan, kan niet bestaat niet. Het is zijn passie, hij werkt altijd. Hij is meer op de werkplaats dan thuis. Ik zelf trouwens ook. Hij heeft internationaal naam gemaakt, maar ik denk dat de meeste Tilburgers hem kennen van de skylines van Tilburg en van de Dessini tassen die eind jaren 80 erg hot waren. Hij heeft destijds een tassenfabriek gehad in Tilburg en de modellen werden ook door Ton ontworpen.”

Stadspromotie

Als trotse Tilburgers promoten ze de stad bij hun klanten. Esther: “We laten ze de stad zien en hoe Tilburgers zijn, open en spontaan. Ze komen zelfs eerder uit Amsterdam terug naar Tilburg omdat ze het hier gezelliger vinden. Voor ons is het ook prima werken vanuit Tilburg. Logistiek gezien ligt het centraal, denk maar aan Duitsland en België maar ook Rotterdam haven. De meeste toeleveranciers zitten in de nabije omgeving. En hoe je het wendt of keert, de Brabantse gezelligheid is merkbaar met het zaken doen. Heel prettig als je met krappe deadlines zit en je toeleverancier wil meewerken.”

Meer informatie over Bedrijf van de Maand: https://makeitintilburg.nl/ondernemersverhalen/shapelab-is-tilburgs-bedrijf-van-de-maand-/