Simon van Pathé: “Wij zijn dé plek om in 2023 samen mooie filmherinneringen te maken.”

Na een verbouwing van ruim tien weken zijn beide Pathé bioscopen in onze stad klaar voor 2023. Wij gingen langs bij Pathé Tilburg Centrum en Pathé Tilburg Stappegoor en spraken er met Manager Theatre Simon Willemsen en Manager Service Rob de Brabander over de verschillen tussen de twee locaties, de nieuwe IMAX-zaal in het centrum en natuurlijk over films.

De hal waaraan Pathé Stappegoor grenst, is enorm. De tegelvloer zorgt ervoor dat de voetstappen van bezoekers door de ruimte heen galmen. Rob is druk in de weer met het scannen van tickets. “Zoals je ziet, ben ik een kameleon binnen Pathé. Ik doe hier van alles, maar als je het een naam moet geven, ben ik Manager Service.”

Op de vraag wat Rob zijn favoriete film is, heeft hij snel een antwoord: “Dat is zonder twijfel Cinema Paradiso. Een klein jongetje droomt ervan om filmoperateur te worden in Italië. Deze film heeft mij geïnspireerd om bij een bioscoop te gaan werken.” Rob houdt zich dagelijks bezig met de inkoop van producten, maar ook met het organiseren van evenementen, zoals zaalverhuur aan scholen of voor de zakelijke markt. Ook ontfermt hij zich over nieuwe werknemers: “Ik vind het geweldig om collega’s zichzelf te zien ontwikkelen en ze te begeleiden waar nodig.”

Van Euroscoop naar Pathé

In 2019 veranderde Euroscoop naar Pathé. Die transitie was voor Rob verrassend: “Het personeel moest wennen en dat heeft tijd gekost. Corona was daarbij een groot obstakel, maar we zijn er nu achter dat Pathé een fijne werkgever is, die veel waardering toont en erg betrokken is. Er heerst hier een familiare sfeer, dat is prachtig.” De bioscoop heeft net een verbouwing achter de rug: “We hebben alle stoelen in heel de bioscoop vervangen. Dat was veertien jaar geleden voor het laatst gedaan. De nieuwe stoelen passen veel beter bij de Pathé stijl die we de komende jaren nog verder willen uitwerken.”

Centrum en Stappegoor

Volgens Rob is er een duidelijk verschil tussen beide Pathé bioscopen in de stad: “Wij zijn gericht op senioren en families, waar de vestiging in het centrum meer bezig is met studenten. Hier op Stappegoor hebben we meer zalen en draaien films langer. Sinds de verbouwing hebben we ook onze programmatie aangepast. Er begint nu bijna ieder kwartier een film. We zouden heel graag nog iets met die enorme hal doen, maar wat weten we nog niet.”

Pathé Stappegoor wil meer zijn dan alleen een bioscoop: “Er is bij ons veel potentie voor bedrijfsuitjes. Denk ook aan arrangementen met busmaatschappijen. Stappegoor is een gebied dat heel makkelijk bereikbaar is, dat is onze kracht.”

Reilen en zeilen

Aan de andere kant van de hal komt Simon aanlopen. Als Manager Theatre is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de bioscoop in het centrum. “Daarnaast is het mijn taak om onze bioscoopbezoekers tevreden te maken én te houden”, vult Simon aan. Ondertussen werkt Simon al zo’n veertien jaar bij de bioscoop: “Ik had een bijbaantje in een supermarkt, maar ik was dat ontzettend beu. Toen ben ik bij MustSee aan de slag gegaan en daar blijven plakken, ook toen dat in 2010 werd overgenomen door Pathé. Ik vind Pathé Tilburg Centrum de mooiste bioscoop van Nederland, maar ik heb misschien een gekleurde bril op,” lacht Simon.

De verschillen tussen de twee Pathé bioscopen liggen volgens hem ook bij de locatie: “Mensen komen naar de bioscoop in het centrum voor een avondje uit. Dat zie je bij de locatie op Stappegoor minder. Daar draaien bijvoorbeeld ook meer kinderfilms, waardoor je gelijk al een ander publiek ontvangt.”

Groots genieten

Na een grote verbouwing heeft het centrum er een compleet nieuwe zaal bij: de IMAX-zaal. “Met een curved scherm van twintig bij elf meter hebben wij het grootste scherm van de regio. Ook is de zaal uitgerust met 4K Laser Projectie en het IMAX Immersive Audio Systeem. IMAX is niet samen te vatten in één woord of zin. Het is de grootste manier om van film te genieten. De meeste films die we hier vertonen, worden na een tijd ook in onze andere zalen afgedraaid, maar de beleving is dan wel totaal anders.”

Naast het enorme scherm, heeft de nieuwe zaal ook de meest luxe stoelen: “Deze stoelen kun je verstellen met een knopje aan de zijkant. Zo kun jij in ultiem comfort naar de nieuwste films kijken.” Dat klinkt goed, toch? Op de vraag wat Simon zijn favoriete film is, moet hij even nadenken: “Op dit moment is dat denk ik Fight Club, maar het verschilt bij mij nogal eens. Ik vind film een fantastisch product om mee te werken. Je kunt er mensen mee laten lachen of huilen. Het bezig zijn met emoties vind ik mooi.”

Avatar

De komende tijd heeft de bioscoop in het centrum geen nieuwe projecten gepland. “De verbouwing heeft tien weken geduurd. Het is nu tijd om van het eindresultaat te genieten. Door de nieuwe film Avatar: The Way Of Water hebben we al veel bezoekers mogen verwelkomen in onze nieuwe IMAX-zaal. Fans hebben dertien jaar moeten wachten op dit nieuwe deel en komen nu massaal onze kant op. Dat is tof.”

Winactie

Wil jij graag een film kijken in de nieuwe IMAX-zaal? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij mogen namelijk 2 x 2 kaartjes weggeven! Benieuwd hoe je kunt winnen? Check snel de prijsvraag.

Meer informatie

Je vindt Pathé dus op twee locaties in Tilburg. Pathé Tilburg Centrum kun je bezoeken op het Pieter Vreedeplein 174. Pathé Tilburg Stappegoor vind je op het Olympiaplein 2. Wil jij graag meer weten over de bioscopen of over de IMAX-zaal? Klik dan hier!