Slapen is goed voor je hersenen: de invloed van slapen door Braintraining Profs

De mens slaapt gemiddeld een derde van zijn leven, wat neerkomt op bijna 3000 uur per jaar. Slapen doe je niet alleen om vermoeidheid te bestrijden, maar ook om je hersenen gezond te houden. Tijdens de slaap krimpen de hersencellen tijdelijk, waardoor afvalproducten beter kunnen worden afgevoerd. Dit proces draagt bij aan zowel de korte- als lang termijn gezondheid van je brein.

De behoefte aan slaap

Gemiddeld heeft een mens acht uur slaap per nacht nodig. Baby’s slapen veel meer, terwijl ouderen vaak met minder slaap toekunnen. Opvallend is dat sommige dieren extreme slaapgewoonten hebben: een koala slaapt bijvoorbeeld 22 uur per dag, terwijl een giraf slechts 4,6 uur nodig heeft. Bij de mens speelt DNA-mutatie ook een rol. Een klein percentage van de wereldbevolking (minder dan 1%) heeft genoeg aan vier uur slaap per nacht. Voor de meeste mensen is voldoende nachtrust echter cruciaal voor een goede gezondheid.

Wat gebeurt er tijdens de slaap met je brein?

Slaap is essentieel voor het immuunsysteem en lichamelijk herstel. Voor mensen met chronische pijnklachten kan een goede nachtrust bijvoorbeeld de behoefte aan pijnstilling verminderen. Daarnaast helpt slaap je hersenen door afvalstoffen weg te spoelen, waardoor je fris en alert aan een nieuwe dag begint.

De invloed van slaap op het geheugen

Een goede nachtrust draagt bij aan een beter geheugen en leervermogen. Te weinig slaap kan leiden tot concentratieproblemen en moeite met het verwerken van informatie. Slapen helpt je om nieuwe kennis en vaardigheden beter op te slaan, wat vooral belangrijk is voor scholieren, studenten en mensen met een veeleisende baan.

Slaap versterkt het afweersysteem

Mensen die regelmatig te weinig slapen, zijn vatbaarder voor virussen en bacteriën. Voldoende slaap versterkt het immuunsysteem en verkleint de kans op ziekten zoals griep, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, dementie en depressies. Goede slaap draagt dus op meerdere niveaus bij aan een betere gezondheid.

Minder prikkelbaar door een goede nachtrust

Slaaptekort kan leiden tot een kort lontje en verhoogde prikkelbaarheid. Het kan ook bijdragen aan stress en sombere gevoelens. Door voldoende nachtrust te krijgen, ervaar je meer energie, verbeter je je stemming en kun je stressvolle situaties beter aan.

Slapen als het beste medicijn

In ziekenhuizen en revalidatiecentra ervaart ruim 57% van de patiënten slaapgebrek. Dit terwijl slaap een natuurlijk medicijn is dat het immuunsysteem versterkt en het herstelproces versnelt. Ook voor sporters is slaap cruciaal: het helpt spieren te herstellen en verbetert sportprestaties. De richtlijn voor volwassenen is 7 tot 8 uur slaap per nacht, al hebben sommigen tot 9 uur nodig voor optimaal spierherstel.

Je hersenen trainen

Tijdens je slaap verwerk je emoties en versterk je bepaalde hersenverbindingen, wat je helpt beter met stress om te gaan. Ook overdag kun je je hersenen trainen. Naast geheugenspelletjes bestaan er diepgaandere methoden, zoals professionele braintraining. Bij Braintraining Profs helpen we je hersenen optimaal functioneren door ze te trainen op de juiste golflengte. Heb je last van concentratieproblemen, moeite met leren of geheugenverlies? Neem contact met ons op en ontdek hoe braintraining je kan helpen!

Meer informatie

Wil je weten wat braintraining voor jou kan betekenen? Plan een vrijblijvende intake via deze website.