Sloop Heuvelpoort: weg met de gevreesde helling

Menig inwoner van Tilburg herinnert zich de Heuvelpoort met het oude postkantoor, de bioscoop en de winkels daar omheen. Daar is nu weinig van terug te zien. De sloop van het voormalige winkelcentra is momenteel in volle gang.

Foto header: Corné Hannink Fotografie

Dat er op die plek een uitbreiding van de huidige parkeergarage zou komen was al langer bekend maar de verbouwing is, na wat uitstel, in december 2015 dan ook echt begonnen. Het resultaat eind 2016? Het voormalige winkelcentrum en de bioscoop worden gesloopt en omgebouwd tot parkeergarage. Deze sluit aan bij de huidige garage die ook gerenoveerd wordt.

De verbouwing gaat ongeveer een jaar duren. Er komen rond de 200 parkeerplekken bij en dat is een verdubbeling van het aantal parkeerplekken. Maar het belangrijkste voor de meeste mensen uit Tilburg: de gevreesde schuine helling wordt met de grond gelijk gemaakt.

Geen piepende banden of ontplofte koppelingen meer die aan de andere kant van de stad nog hoorbaar zijn. ‘’De momenten dat de mannen bovenaan de helling stonden te klappen als de vrouw zonder krassen of deuken boven kwam, is straks verleden tijd,’’ vertelt directeur Niek van den Broek glimlachend.

Verbouwing

Achter de enorme houten platen aan de voorgevel (Heuvel zijde) gebeurt er veel meer dan er voor de meeste mensen te zien is. Om het oude gebouw van binnenuit volledig af te breken is veel kracht en grof geschut nodig. Niek vertelt dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat en soms flink wat herrie kan veroorzaken. De grootste overlast vindt plaats van januari tot april.

heuvelpoort-ingang-oude-bioscoop

Grof sloopwerk

Vanaf eind januari (afhankelijk van de vergunning) wordt er een hijskraan geplaatst bovenop het dak van de Heuvelpoort. Deze grote hijskraan heeft een spanwijdte van 70 meter. Om je een idee te geven van de immense grootte: de kraan tilt met gemak een auto op in de Heuvelring om deze weer in de Juliana van Stolbergstraat neer te zetten.
Als de hijskraan is geplaatst, beginnen ze aan het grove sloopwerk. Om rekening te houden met de welverdiende rust voor werkend Tilburg wordt er tussen 09.00 en 19.00 gesloopt.

Doordat deze hijskraan er een jaar komt te staan gaat dit een heel ander gezicht geven aan de binnenstad van Tilburg. Na de volledige verbouwing heeft dit volgens Niek wel zijn voordelen voor de stad Tilburg. Een goedkoper uurtarief in vergelijking met de gemeentegarages, meer parkeerplaatsen midden in het centrum en een betere in- en uitrit.

Mercure Hotel

Net na de vernieuwing van de 65 standaardkamers in het Mercure Hotel wordt er al weer overgeschakeld naar de volgende renovatie. Met de verbouwing van de parkeergarage wordt ook meteen de ingang van het hotel aangepakt. Deze wordt gescheiden van het Bar Brasserie Puur zodat gasten meteen bij de receptie van het hotel uitkomen. Basic Fit en CitySauna krijgen hun entree aan de Heuvel.

Voorkant heuvelpoort

Goed om te weten

Te allen tijde van de verbouwing blijven Square, Tropical, Basic Fit, CitySauna en T-Drinks geopend. Iedere woensdag tussen 16.00 uur en 17.00 uur is er tijd om vragen te stellen over deze grote verbouwing. Voor dit inloopuur kun je terecht op het kantoor van Heerkens van Bavel. Dit is naast T-Drinks aan de Heuvelring.