Snelcursus isoleren: makkelijke tips om je huis te verduurzamen en direct geld te besparen

isoleren

Isoleren is waarschijnlijk geen onderwerp waarvan je dagelijks denkt: dit ga ik tot de bodem uitzoeken! Toch zijn er al steeds meer mensen in Tilburg actief bezig met energiezuiniger worden. Zeker wanneer er al een verbouwing (of onderhoud) van je woning op de planning stond, is het ideaal om eens te kijken naar de opties voor verbeterde isolatie. Benieuwd naar de eerste stappen die je kan zetten in jouw woning?

Eerder schreven wij al over de online energiescan die je kunt doen, zo kun je kijken op welke punten je jouw woning kan verbeteren. Als vervolg daarop tipten we je op wat voor manieren je een goed energieadvies kan krijgen, op maat voor jouw situatie. Wat in beide gevallen geldt? Isoleren is een belangrijk, terugkerend thema. Want door goed te isoleren merk je direct concrete verandering: minder kou en tocht in je woning. En het scheelt al snel op je energierekening.

Kleine aanpassingen, zo geregeld

Bij kleine aanpassingen met een positief effect, kun je als eerste denken aan het dichtmaken van kieren en naden. Daardoor kan de verwarming vaak ook een graadje lager. Bij elkaar kan dat in een gemiddelde hoekwoning zo’n 170,- euro per jaar schelen.

Zelfs in moderne huizen vind je vaak nog gaten, zoals rond de buizen van de verwarming, de afzuiging of een afvoer door het dak. Door deze kieren lekt onnodig veel warmte weg. Ook zorgt het voor tocht en daar zit niemand op te wachten. De kieren en naden kun je dus beter dicht maken. Voordeel: het is super effectief en daardoor zal je meteen verbetering merken! Bij de kozijnen kun je vaak simpel zelf aan de slag met tochtstrips of kit. In deze handige webshop van het Regionaal energieloket vind je allerlei handige tools voor het energiezuiniger maken van je huis.

Het grotere werk

Bij het grotere werk is het natuurlijk logisch dat je misschien in eerste instantie denkt: veel te duur. Natuurlijk ga je als huiseigenaar kosten maken wanneer je aan de slag gaat met dak-, gevel- of vloerisolatie. Toch betalen dit soort maatregelen zich ook daadwerkelijk terug in de jaarlijkse lasten. Exacte cijfers daarover lees je op de website van Milieu Centraal. In ieder geval goed om te weten dat er een subsidie is voor investeringen in het verduurzamen van je woning.