Snuist opent de deuren in het Dwaalgebied: ‘Snuist is een creatieve dagbesteding waar eigentijdse snuisterijen gemaakt en verkocht worden’

In de Willem II-straat – middenin het centrum – opent op maandag 5 september de dagbesteding Snuist haar deuren voor jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het knusse zaakje worden verschillende producten gemaakt die vanaf oktober in het winkeltje voorin het pand te koop zijn. Wij spreken eigenaresse Kelly Alberts over de dagbesteding, de doelgroep en de beweegreden achter het bedrijf. Lees snel verder.

De Tilburgse Kelly werkt al 22 jaar in de zorg, maar wil binnen de zorg toch net iets anders gaan doen. “De maatschappelijke druk is enorm hoog, ik wil hier het tempo verlagen. Zelf maakte ik altijd al potjes en kaarsen, dat wilde ik graag gaan combineren met mijn passie voor de zorg.” Snuist is een plek waar jongvolwassenen met een licht verstandelijke handicap creatief aan het werk kunnen en zich onderdeel van de maatschappij kunnen voelen. “Snuist is een creatieve dagbesteding met een winkeltje. Bij de dagbesteding maken we eigentijdse snuisterijen, vandaar ook het woord Snuist. Wat we hier maken verkopen we in het voorste gedeelte, het winkeltje.”

De dagbesteding opent in september dus haar deuren. Een maand later – vanaf oktober – kun je ook in het winkeltje terecht om mooie producten die door de deelnemers worden gemaakt te kopen.

Rust en ruimte

De dagbesteding is gericht op rust en ruimte. De werkplaats en de winkel ogen modern, gezellig, warm en huiselijk. “Ik denk dat dit een fijne plek is voor een dagbesteding. Ik wil hier echt de rust in houden. Een dag of twee hier bezig zijn in de week is denk ik prima voor de deelnemers. Tegenwoordig is alles erg druk, we moeten steeds maar door. Dan is het fijn om een rustige plek te hebben waar je creatief bezig kunt zijn en dingen maakt waar je trots op bent. De deelnemers maken niet alleen maar snuisterijen, ze hebben ook tijd voor hun eigen creatieve ingevingen.”

De locatie van de dagbesteding is ook bewust gekozen, geeft Kelly aan. “We zitten hier middenin het centrum: een plek waar de hele maatschappij naartoe komt om te winkelen en recreëren. Dat is voor de deelnemers erg belangrijk. Op die manier zijn ze onderdeel van de maatschappij en kunnen ze ervan genieten zonder druk te ervaren. Ze kunnen hun eigen tempo bepalen.”

Aanmelden

Er zijn nog plekken over in de dagbesteding, dus ken je iemand die zo’n rustige en creatieve dagbesteding helemaal top zou vinden? Dan kan je jezelf of een ander aanmelden op de website. Wil je niks missen van de ontwikkelingen rondom Snuist? Houd dan de Facebookpagina en de Instagrampagina in de gaten.