Sociaal experiment in Tilburg voor contact tussen buren

Betere Buren Pakje Moment

In het kader van de European Social Innovation Week (ESIW) start Tilburgs kunstenaarscollectief  Tilburg CowBoys een sociaal experiment: het ‘Betere Buren Pakje Moment’. In twee verschillende straten in Tilburg wordt in de week voorafgaand aan de ESIW – 7 tot 11 september – een nieuwe manier van pakjes-bij-de-buren-afhalen geïntroduceerd om het contact tussen buren te bevorderen.

Leefomgeving steeds onpersoonlijker

Volgens Tilburg CowBoys wordt onze leefomgeving steeds onpersoonlijker: ‘Veel mensen hebben honderden Facebook-vrienden maar kennen hun eigen buurman niet. Het afhalen van pakketjes is soms nog het enige contact dat we hebben met sommige buren.’ Het ‘Betere Buren Pakje Moment’ daagt inwoners van Tilburg uit het afhaalmoment te gebruiken om elkaar beter te leren kennen.

‘Betere Buren Pakje Moment’

Begin volgende week worden door pakketdienst TCB (Tilburg CowBoys) pakjes opzettelijk afgegeven bij de buren. Zowel de ontvanger als afhaler wordt krijgt een ‘afhaalprotocol’ met gesprekstips om het moment van afhalen te intensiveren. Gemiddeld duurt zo’n moment twaalf seconden, met deze tips hopen de Tilburg CowBoys dit te verlengen tot een minuut.

De pakketjes bevatten per straat de onderdelen van één complete nieuwe fiets. De buren ontvangen elk een los fietsonderdeel, een trapper, zadel of wiel en worden uitgedaagd om samen de fiets te monteren. Onderzocht wordt hoe het onderling contact in de straat tot stand komt en op welke manier het afhalen van pakketjes hierin een positieve rol kan spelen.

Straatfiets

Straten met een succesvol in elkaar gezette ‘straatfiets’ kunnen zich tijdens de European Social Innovation Week op vrijdag 18 september om 15.15 uur melden in Club Smederij (gebouw 84) in de Spoorzone voor het laatste verlossende onderdeel, een slot met sleuteltjes voor de hele straat. In welke straten TCB pakketdienst de pakjes gaat bezorgen blijft geheim,  het kan iedere straat in Tilburg zijn.

Het ‘Betere Buren Pakje Moment’ is onderdeel van de European Social Innovation Week. Een week die gaat over nieuwe vormen van samenwerking tussen burgers, ondernemers, overheid, onderwijs en wetenschap.

Samenwerkingen die leiden tot vernieuwingen en Social Innovations. De European Social Innovation Week vindt plaats van 14 tot en met 18 september in de Spoorzone in Tilburg.

Voor meer informatie over deze week kijk je op de website van ESIW.