De winnaars van de Social Innovation Award 2017

Social Innovation Award

Springplank 040 won afgelopen vrijdag 29 september de Social Innovation Award 2017. Deze award werd tijdens Dear Future uitgereikt door burgemeester Noordanus, op de laatste dag van zijn ambt. Springplank 040 ging ook met de publieksprijs naar huis. TilburgsAns mocht de Runner-up Award in ontvangst nemen.

E-waste race, TilburgsAns, Bossche Bond, Springplank 040 en Bella Mosa waren de vijf genomineerde initiatieven voor de Social Innovation Award 2017. Zij kregen de gelegenheid om voor het publiek te pitchen.

Springplank 040

Springplank 040 is een Eindhovens initiatief om mensen zonder werk en woning hun leven zo snel mogelijk weer op de rit te laten krijgen. De aanpak is radicaal anders dan die van de traditionele hulpverlening. Springplank 040 stelt niet de zorg of hulpverlening centraal, maar werk. Een betaalde baan, als tool om mensen weer de regie te laten nemen over hun eigen leven. Kandidaten worden aangemeld door de gemeente, een welzijnsorganisatie of woningcorporatie of kloppen zelf aan. Blijkt bij kennismaking dat werk een realistisch perspectief is, dan wordt eerst woonruimte gezocht en vervolgens een baan in een sector die de kandidaat ligt. Inmiddels werken tachtig á negentig bedrijven als partner met Springplank 040 samen. Na negen tot twaalf maanden heeft zo’n zeventig procent van de kandidaten hun leven weer op de rit.

TilburgsAns

Dit kunstproject bestaat uit een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van de stad Tilburg, met daarnaast pictogrammen van kenmerkende Tilburgse locaties, personen, evenementen en woorden. De letters en pictogrammen zijn gratis te downloaden en te gebruiken door iedereen die dat wil. Daarmee zorgt TilburgsAns voor verbinding: mensen gaan er zelf mee aan de slag.

Inmiddels is er een nieuwe versie van het lettertype die wat rustiger van karakter is en daardoor beter geschikt is voor langere teksten. Rond TilburgsAns zijn diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, tentoonstellingen en een letteradoptiemiddag. TilburgsAns is geen citymarketing, maar een innovatieve manier om het materieel en immaterieel erfgoed van de stad zichtbaar te maken.

Social Innovation Award Academy

Winnaars van de Social Innovation Award vormen samen een Academy. Zij komen regelmatig bijeen om de ontwikkelingen in hun innovatie te bespreken. Ook onderzoeken zij op welke manier social innovation versterkt kan worden.

 

De ingezonden initiatieven werden beoordeeld op hun innovatie en creativiteit. Voor welk probleem is een oplossing gevonden, welke partijen zijn erbij betrokken en wat is de impact van het initiatief op de samenleving? Ook naar de zakelijke kant werd gekeken: hoe ziet het verdienmodel eruit, hoe zit het met de continuïteit, wat zijn de mogelijkheden voor opschaling?