Spannende tijd voor Tilburgse eindexamenleerlingen: ‘De onzekerheid maakt mensen zenuwachtig’

Eindexamenstudenten

Door alle perikelen rondom het corona-virus, is er een spannende tijd aangebroken voor iedereen. Maar extra spannend is het misschien wel voor scholieren die straks eindexamens moeten doen. Wij spraken de Tilburgse Joep (18) over de veranderingen waar hij als examenkandidaat mee moet dealen en de extra zenuwen die de situatie met zich meebrengt.

Joep zit in het laatste jaar van de havo op het Beatrix College. Hij zou eigenlijk woensdag 18 maart zijn laatste schoolexamens hebben gehad, alleen werden deze door de situatie verplaatst naar maandag 23 maart. De schoolexamens worden op school gehouden, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal 10 personen tegelijk in een klaslokaal en zijn de aanvangstijden flink verspreid zodat er zo min mogelijk scholieren tegelijk door de gangen lopen.

Centrale eindexamens

De allesbeslissende centrale eindexamens staan vanaf 7 mei op het programma. Of dit ook daadwerkelijk doorgaat? “De school is geheel afhankelijk van de besluitvorming van de regering met betrekking tot de coronacrisis,” vertelt Joep. “In principe is op dit moment niks zeker.” Zelfs uitstel van de schoolexamens die vandaag plaatsvinden was niet onvermijdelijk. “Als de regering bepaalt dat we in lockdown gaan, dan weten we ook niet of die schoolexamens nog doorgaan. Maar we gaan er wel van uit!”

Extra zenuwen

Ondanks de onzekerheid blijft Joep gemotiveerd om dit jaar zijn diploma te halen. Hij is al weken bezig zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de examens. Ook mede-scholieren blijven zich thuis onverstoorbaar voorbereiden volgens Joep. Wel hebben de eindexamenleerlingen te maken met extra zenuwen. “Niemand weet wat er precies gaat gebeuren en of dat gevolgen zal hebben voor onze eindexamens. Het is vooral de onzekerheid die mensen extra zenuwachtig maakt.”

Online lessen

Lessen worden op dit moment aangeboden via Microsoft Teams. De leraren geven les voor een webcam en via de bijhorende chatbox kunnen er vragen worden gesteld. “Sinds een aantal dagen lukt het mij eindelijk om de online lessen te volgen. Het was wel een gedoe om het te laten werken en de goede lessen te vinden. Het is een prima oplossing voor nu, maar als het aan mij ligt, zit ik liever in de klas!”

We wensen Joep en de rest van de eindexamenstudenten in Tilburg heel veel succes de komende weken!