Sport Medisch Centrum (SMC) Tilburg viert vijftienjarig bestaan: “Wat wij hier doen, is uniek in Zuid-Nederland!”

Het is alweer vijftien jaar geleden dat het Sport Medisch Centrum (SMC) Tilburg haar deuren opende in het T-Kwadraat op Stappegoor. Destijds met vier personen in dienst, maar inmiddels uitgegroeid tot dé medisch specialist in beweegsport met enorm veel disciplines onder één dak én ruim 35 professionals in dienst. Wij nemen een kijkje bij SMC Tilburg en spreken met eigenaren Evelien Geurts (36), Bram Leijtens (36) en Benjamin Langman (38).

In 2009 richt de moeder van Evelien samen met een sportarts SMC Tilburg op. Al vrij snel helpt Evelien haar moeder mee. “Dat begon met één dag per week aan de telefoon en groeide uit tot 24 uur per week waarin ik mijn moeder ondersteunde”, vertelt Evelien. Anders dan Bram en Benjamin, heeft Evelien geen achtergrond als zorgverlener. “Ik heb communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd, maar werk inmiddels alweer twaalf jaar bij SMC Tilburg. Ik ken dan ook het reilen en zeilen binnen de hele organisatie. Binnen SMC Tilburg ben ik verantwoordelijk voor de strategische plannen en het dagelijks bestuur.”

Ook Bram is een hele periode aan SMC Tilburg verbonden. “Inmiddels alweer 13,5 jaar. Ik ben hier begonnen als fysiotherapeut en focus me nu vooral als patiëntcoördinator op onze ConAct tak. Hier helpen we mensen met letselschade met hun revalidatie. Ook neem ik het financiële gedeelte binnen SMC Tilburg voor mijn rekening.” Benjamin solliciteert in 2018 op een functie, maar met de intentie om in 2019 ook eigenaar te worden. “Ik heb een achtergrond als sportfysiotherapeut en ben de helft van de tijd bezig met revalidatie van top- en breedtesporters. Daarnaast ben ik veel bezig om samenwerkingen aan te gaan met partijen buiten SMC, denk bijvoorbeeld aan clubs, verenigingen en andere partijen waarmee we graag relaties aangaan.”

Evelien, Bram en Benjamin vormen het dagelijkse bestuur met allemaal hun eigen expertises en kwaliteiten. “We verschillen in kwaliteiten, maar denken hetzelfde. Ik ben de dromer, Benjamin denkt strategisch & commercieel naar buiten toe en Bram is enorm sterk op de inhoud”, zegt Evelien. Bram vult aan: “Evelien bedenkt het vliegtuig, Benjamin bouwt hem en ik zorg dat er honderd van komen.”

Dé medisch specialist in beweegzorg

SMC Tilburg is dé medisch specialist in beweegzorg met verschillende expertises onder één dak. Van fysiotherapie tot bekkenexpertise, sportgeneeskunde tot ergotherapie, van psychologen tot sportartsen tot een ruimte voor pilates: ze hebben het allemaal intern. Ook heeft SMC Tilburg een podotherapeut en diëtist op locatie waarmee ze samenwerken. “Wij zijn geen fysiopraktijk, maar een multidisciplinair medisch centrum. Wij kiezen dan ook voor een preventieve aanpak en bekijken waar bepaalde klachten vandaan komen en pakken dit met een team bestaande uit verschillende expertises aan. We zijn er voor mensen met sportblessures, maar ook voor mensen met een complexere zorgvraag”, vertelt Benjamin.

Daarin werkt SMC Tilburg ook samen met diverse Tilburgse partijen. “Zo voeren we conditietesten uit voor Tilburg Trappers & Vidar en herstellen de sporters van Sarto & Were-Di met een blessure bij ons. Ook hebben we een samenwerking met Fontys Hogeschool van de Kunsten voor hun dans- en circusopleiding.” Overigens is het niet zo dat SMC Tilburg er alleen voor topsporters is. “We gaan aan de slag met sporters in de volle breedte. Dus ook recreatieve sporters zijn hier van harte welkom. Als ze maar de intrinsieke motivatie hebben om aan hun blessure of gezondheid te werken.”

SMC ConAct

Naast de ‘sportkant’, richt SMC Tilburg zich sinds 2018 ook op mensen met letselschade, bijvoorbeeld na een ongeluk. “Dit is een uniek project. Er wordt geen aanspraak gemaakt op de zorgverzekering, maar op de aansprakelijkheidsverzekering van degene waardoor iemand letsel heeft opgelopen. Als zij na letsel vastlopen in de reguliere zorg, komen wij op de lijn. Eigenlijk stomen wij mensen weer klaar voor een re-integratietraject”, vertelt Bram.

Dat slaat aan! “Dit wordt eigenlijk nauwelijks aangeboden, zeker niet in Zuid-Nederland, daardoor reizen mensen lange afstanden om bij ons begeleid te worden. Hierin maken we echt verschil en geven we mensen weer maatschappelijke betekenis. Per persoon bekijken we wat iemand nodig heeft, welke disciplines we daar intern voor nodig hebben en hoe lang zo’n traject duurt. Gemiddeld is dat vier tot zes maanden.”

Dit project – waarin SMC Tilburg mensen met letselschade op weg helpt – heet SMC ConAct. “Met ConAct kunnen we jaarlijks zo’n honderd mensen helpen. De vraag is momenteel groter dan de capaciteit die we hebben. Daarom zijn we ook bezig met een opleiding om personeel intern op te leiden om ook deze doelgroep te kunnen bedienen.”

Vijftien jaar SMC Tilburg

Terug naar vijftien jaar SMC Tilburg. Dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd. “We hebben een carnavalsembleem uitgebracht, in september gaan we twee dagen met het personeel weg en uiteraard gaan we nog een borrel organiseren voor collega’s, stakeholders en andere partijen waar we mee samenwerken”, vertelt Evelien.

Vijftien jaar SMC is ook een mooi moment om terug te blikken. “Het tienjarig bestaan van SMC was voor mij echt een hoogtepunt. Toen organiseerden we een borrel en was ik zenuwachtig of er überhaupt mensen zouden komen. Als je dan uiteindelijk ziet hoeveel collega’s met hun familie aanwezig zijn, dan is dat prachtig”, gaat Evelien verder. Benjamin vult aan. “Mijn hoogtepunten zijn vooral de casussen die in eerste instantie onmogelijk lijken, maar toch aangepakt worden. Op die manier kun je mensen die buiten de maatschappij zijn geraakt, toch weer perspectief bieden voor de toekomst.”

Grappige anekdotes zijn er ook genoeg. Bijvoorbeeld die keer dat Limp Bizkit optrad bij 013 Poppodium. “Een lid van de band meldde zich bij 013 en had ergens last van. Vervolgens werden wij gebeld of we daar iets aan konden doen. Toen zijn we die kant in gegaan, hebben geholpen en konden vervolgens ’s avonds naar het concert. Dat zijn wel dingen die altijd bij blijven”, zegt Evelien.

Toekomstplannen

Zoals je leest is SMC Tilburg in vijftien jaar flink gegroeid. Niet alleen qua personeel, maar ook qua vierkante meters. Inmiddels maakt SMC gebruik van vier verschillende ruimtes in het T-Kwadraat. De groei van afgelopen jaren smaakt naar meer. “Het allerbelangrijkste vinden we dat onze kwaliteit altijd op één blijft staan”, zegt Evelien.

Naast de kwaliteit die moet worden gewaarborgd, heeft SMC Tilburg een aantal concrete toekomstplannen. “T-Kwadraat is een top plek voor onze ‘sporttak’, maar zorgt voor uitdagingen rondom ConAct. We zoeken dan ook naar een nieuwe locatie in een rustige groene omgeving waar we met deze doelgroep aan hun herstel kunnen werken. Dit willen we in twee tot drie jaar voor elkaar krijgen. ConAct heeft enorme potentie en daar is dan ook flinke groei te realiseren. Ook gaan we dus een traineeship ontwikkelen waarin we personeel blijven opleiden en lang aan onze organisatie kunnen binden”, vertelt Bram.

SMC Tilburg staat altijd open voor talent om de organisatie te versterken. “Momenteel zoeken we een sportarts en bekkenfysiotherapeut. Maar we zijn altijd op zoek naar kwaliteitsinjecties, want zoals we net al zeiden: de kwaliteit blijft bij SMC altijd het allerbelangrijkst”, sluit Evelien af.

Meer informatie

Wil jij meer weten over SMC Tilburg? Bekijk snel de website en volg ze op Instagram, LinkedIn en Facebook. Zo blijf jij helemaal op de hoogte.