Sporten ondanks beenamputatie en afval verzamelen tijdens het bewegen: check hier bijzondere #GewoonGaon verhalen

Behoorlijk wat Tilburgers zijn de afgelopen periode gestopt met sporten en dat is jammer. Je mist daarmee de gezelligheid op de sportvereniging, het bewegen, de lol in het spelletje en het samenzijn. Met de campagne #GewoonGaon wil gemeente Tilburg iedereen stimuleren om (weer) meer te sporten en bewegen na diverse lockdowns.

Voor de campagne hebben wij inspiratie opgedaan op de sportvelden in Tilburg en op de openbare weg., Deze inspiratie heb je wellicht in onze stories op Instagram voorbij zien komen. Maar we zijn ook bezig geweest met het sportdoel van Tilburgers. Zo hebben we een toffe winactie uitgezet en hebben we twee Tilburgers mogen interviewen over hun sportdoel.

De verschillende winnaars van de winactie die we online hebben gezet, hebben een toffe #GewoonGaon hoodie gewonnen. Mari is daar eentje van! Mari (52) heeft onlangs zijn been moeten amputeren. Voor Mari is dit geen belemmering maar een opening naar nog veel meer moois. Mari wil aan zichzelf en zijn gezin laten zien dat een tegenslag niet iets negatief hoeft te zijn. Waar er een deur dicht gaat, gaan er andere open. En wat er ook gebeurt: #GewoonGaon en genieten van al het moois dat je toekomt.

Ook Jeske is één van de winnaars. Jeske (43) is altijd fan geweest van handbal. Door blessures kan ze helaas geen handbal meer spelen. Nu tennist Jeske graag met vriendinnen en wandelt ze regelmatig in de buurt. “Bewegen is echt heel goed voor je, zowel fysiek als mentaal,” vertelt Jeske. “De keuze heb je altijd zelf: of op je luie reet zitten of actie ondernemen. Je bent altijd blij na het sporten, dat je het toch hebt gedaan.”

Sporten & Revalideren

Mari is volop aan het revalideren. Vanuit het revalidatiecentrum kreeg Mari de kans om mee te doen aan De HandbikeBattle in Oostenrijk. Dit is een initiatief vanuit verschillende revalidatiecentra met de visie: Als wij mensen met een lichamelijke beperking laten ervaren wat extreme fysieke uitdagingen met hen doen, geven wij hen power mee om hun dromen waar te maken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Mari is direct gaan trainen. Hij is gaan zwemmen in de Reeshof en gaan fietsen met o.a. zijn jongste zoon van 11 jaar. Totdat Mari de kans kreeg op Osseointegratie. Dit is een bepaalde methode om een prothese te kunnen bevestigen. Voor zijn herstel is dit de uitgewezen kans om nog gevoel in zijn been te krijg.

Mari heeft de keuze gemaakt om de HandBikeBattle te laten voor wat het is en zijn herstel volledig op te pakken. In Rotterdam is het vervolg van het revalidatieproces in een sneltreinvaart gekomen. Hier heeft Mari zijn doelen moeten aanscherpen, voor zichzelf maar ook voor zijn kinderen. Zo heeft Mari als doen om over 2 jaar een kwarttriatlon te willen voldoen. “Ik hoef niet aangemoedigd te worden door honderden mensen, ik wil dit doen voor mijn gezin, familie en vrienden,” vertelt Mari. Zo heeft hij de keuze gemaakt om de kwarttriatlon met een gesloten kring te organiseren.

Een effectieve wandeling

Natuurlijk hoeft een sportdoel niet zo zwaar te zijn als een kwarttriatlon. Jeske lost het simpel, maar net zo effectief op. Jeske wandelt graag ’s avonds. “Lekker mijn hoofd leegmaken en de dag doornemen. Even rust,” vertelt ze. Ook Jeske koppelt een mooi doel aan haar bewegingsmomenten. In coronatijd merkte Jeske dat veel jongeren elkaar gingen opzoeken op rustigere plekken, bijvoorbeeld langs het kanaal. Ze gingen tenslotte net wat anders om met hun vrije tijd door de maatregelingen. Daar aten en dronken ze vaak en gooide ze nog wel eens spullen op straat. Na een tijd kon Jeske het niet meer aanzien en besloot ze een prikker mee te nemen om het vuil op te ruimen. Dit noemen wij pas een échte effectieve wandeling.

Voor Jeske hoeft haar sportdoel niet per se een wedstrijd winnen te zijn. Zij vindt het vooral belangrijk dat ze nog zo lang mogelijk gezond kan blijven sporten. “Je merkt het gewoon aan je lichaam wanneer je minder beweegt, dat het wat doet met je fysieke gezondheid. Daarnaast is het ook nog een super sociaal! Ik vind het leuk om samen met vriendinnen te tennissen en daarna lekker te blijven hangen,” vertelt Jeske. Ze sluit af met: “Ik wil gewoon zo lang mogelijk blessurevrij kunnen en mogen bewegen. En ik hoop natuurlijk heel lang gezond te mogen blijven.”

Tips en Tricks

We vroegen Mari om tips voor zijn mede-Tilburgers om meer te bewegen. De vooroordelen bellemeren je vaak volgens Mari. Zo vertelde hij ons: “Het is allemaal veel toegankelijker dan dat je verwacht. Vraag naar hulp wanneer je ergens niet uitkomt en ga het vooral ervaren. Er is altijd wel een sport die bij je past.”

Ook Jeske benadrukt nogmaals dat het zowel geestelijk als fysiek enorm belangrijk voor je is om te blijven bewegen. “Of dit nu heel intensief is of gewoon lekker een wandeling met de hond, laat ik in het midden.” Ten alle tijden is het een idee om gewoon te gaon. Een tip van Jeske, het Kanaal en Het Spoorpark zijn toch wel de ideale plekken om te blijven bewegen.

Wil jij nog geïnspireerd worden om te gaan trainen of try-outs te doen? Kijk dan vooral even op de Facebookpagina en Instagram van #GewoonGaon.