Met de aanschaf van twee nieuwe hightech röntgenapparaten voor angiografie-onderzoeken, brengt het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg de behandeling van patiënten met problemen aan de bloedvaten op een nog hoger plan. De bloedvaten kunnen sneller, grondiger, driedimensionaal en haarscherp in beeld worden gebracht. De patiënt wordt dus korter blootgesteld aan onderzoek, terwijl de diagnostiek verbeterd is.
De patiënten worden vanuit de controlekamer via meerdere beeldschermen constant gecontroleerd.
Voor patiënten met een herseninfarct, bloeding of aneurysma (uitstulping van een slagader) kunnen de angiografiekamers letterlijk levensreddend zijn. Zij gaan vanaf de spoedeisende hulp rechtstreeks naar een van de twee kamers, waar de situatie via de nieuwe apparaten direct zichtbaar wordt gemaakt. Eventuele stolsels worden onmiddellijk verwijderd of er worden andere noodzakelijke behandelingen gedaan. “Omdat de apparatuur de situatie van de bloedvaten driedimensionaal in beeld brengt, levert dat een forse verbetering van de kwaliteit van bepaalde behandelingen op”, licht teamleider angiografie Karin van Helmond toe. “De beelden zijn ongelooflijk scherp, dat is een vereiste voor dit soort ingrepen.”
Geen wachttijd
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de behandeling van vleesbomen in de baarmoeder. Door de bloedtoevoer naar een vleesboom te blokkeren (emboliseren) wordt dit goedaardig gezwel weer kleiner en verdwijnen de (pijn)klachten. Zo kunnen ingrijpende operaties worden vervangen door minder belastende ingrepen. Doordat de apparatuur zo snel werkt, kunnen dagelijks tien à twaalf patiënten worden behandeld. Er is dan ook geen wachttijd voor onderzoeken en behandelingen.
Controlekamer
De futuristisch uitziende apparatuur is geplaatst op de afdeling Radiologie, in twee aan elkaar grenzende kamers. Die zijn speciaal hiervoor gemaakt tijdens de huidige ingrijpende verbouwing van de afdeling. De kamers staan in contact met één controlekamer, waar de patiënten in beide ruimtes via grote ramen constant worden gecontroleerd. Als dat nodig is, kunnen deze ramen met een druk op de knop ondoorzichtig worden gemaakt, om de patiënt maximale privacy te gunnen.