St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis bestuurlijk gefuseerd

Het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis zijn bestuurlijk gefuseerd. Dat betekent dat beide ziekenhuizen op veel manieren intensief met elkaar samenwerken. Per januari 2014 gaan de patiënten én de medewerkers van beide ziekenhuizen daar iets van merken. Per 27 december 2013 concentreert de acute en klinische neurologische zorg op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de verpleegafdeling van het St. Elisabeth Ziekenhuis en vanaf 9 januari 2014 worden de acute harthulp en de verpleegafdeling van Cardiologie op de locatie van het TweeSteden ziekenhuis gehuisvest. De concentratie van de acute zorg en de verpleegafdeling is nodig om de kwaliteit verder te verhogen en het voortbestaan van goede zorg te garanderen voor de regio Midden-Brabant.

Consequenties patiënten
De patiënt kan ook daarna gewoon terecht bij zijn vertrouwde arts op de poliklinieken in het St. Elisabeth Ziekenhuis, het TweeSteden ziekenhuis Tilburg en Waalwijk en de polikliniek in Oisterwijk (alleen cardiologie). Nieuwe patiënten kunnen hun voorkeur voor locatie doorgeven bij de doorverwijzing van de huisarts.

Acute zorg
Met de regionale ambulancevoorziening zijn afspraken gemaakt over het vervoer van patiënten naar de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH). De ambulance rijdt vanaf januari voor neurologische spoedeisende hulp naar het St. Elisabeth Ziekenhuis en voor cardiologische spoedeisende hulp naar het TweeSteden ziekenhuis. Ook de huisarts stuurt de spoedeisende patiënt door naar de SEH van het ziekenhuis waar betreffend specialisme is geconcentreerd. De SEH’s blijven dus op beide locaties behouden.

Consequenties medewerkers
Deze wijzigingen hebben ook consequenties voor de medewerkers van beide ziekenhuizen. De medewerkers van de verpleegafdeling Neurologie van het TweeSteden ziekenhuis werken vanaf 27 december 2013 op locatie Elisabeth. Voor de afdeling Cardiologie van het St. Elisabeth ziekenhuis geldt dat een groot deel van de medewerkers die nu werkzaam zijn op de verpleegafdeling vanaf 9 januari werkzaam zijn op locatie TweeSteden.