St. Elisabeth Ziekenhuis opent nieuwe gebedsruimte

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg heeft een compleet vernieuwde kapel. Op 29 januari wordt de gebedsruimte feestelijk geopend voor genodigden.

Licht, ruimte en rust, dat zijn de kernwoorden van de nieuwe kapel. Zij geven niet alleen figuurlijk weer wat de kapel de bezoekers biedt, ook letterlijk straalt de kapel na de verbouwing licht, ruimte en rust uit. “Wij zijn erg blij met het resultaat; een kapel met gastvrijheid voor alle gelovigen en voor ieder mens in het ziekenhuis die tot bezinning wil komen”, vertellen geestelijk verzorgers Ine Bertens en Seth de Hoon.
De kapel is opnieuw ingedeeld, heeft nieuw meubilair, lichte kleuren, nieuwe verlichting en meer ramen. De twee cirkels in de tegelvloer zorgen voor een intieme ruimte waar meerdere levensbeschouwingen hun plek kunnen vinden. Voor moslims is de gebedsrichting aangegeven. Er is een plaats om kaarsjes op te steken en een tafel waarop ieder zijn zorg, verdriet of dank kan neerleggen.

Gedenkmonument
Ook komt er een gedenkmonumentje voor in het ziekenhuis overleden kinderen. Ouders van wie het kindje in de baarmoeder of kort na de geboorte overlijdt, worden geconfronteerd met een groot verlies, verdriet en pijn. “Als je baby overlijdt vóór de 24 weken ben je niet verplicht om het kindje aan te geven bij de gemeente en een begrafenis of crematie te regelen, maar het mag wel. Je kunt je kindje ook in het ziekenhuis laten, dan gaat het mee met de gezamenlijke crematie één keer per kwartaal. Ouders mogen hier echter niet bij aanwezig zijn. De zeer verdrietige vroege geboortes, waarbij het kindje nog niet levensvatbaar is, zette mij aan het denken. Het kan voorkomen dat je als ouder drie maanden moet wachten op de dag dat je kindje gecremeerd gaat worden. Voor hen zou er iets moeten zijn waar ze naar toe kunnen”, vertelt Marjon van Dooren, verpleegkundige verloskamers. “Het is een monumentje met een betekenis waar je kunt nadenken over deze verdrietige gebeurtenis, waar je troost kunt vinden, een kaarsje kunt opsteken en misschien een beetje steun kunt vinden.” In de nieuwe kapel staat een mooie bronzen tak met daarop vlinders in allerlei soorten en maten. Buiten in de tuin staat een oude doopvont. Daarop zit ook een bronzen vlinder, als symbool van vergankelijkheid, iets wat van je weg vliegt. Het is gemaakt door kunstenares Jeanne van Midde uit Goirle.

Mantel
De gebedsruimte wordt al jaren ‘de kapel’ genoemd in het Elisabeth. Het Latijnse woord capella betekent mantel of kap: de kapel is een ruimte als een mantel om mensen heengeslagen. Een plaats waar riten en gebedsmomenten worden gehouden. Maar ook activiteiten zoals meditatie kunnen er plaatsvinden. Bertens en De Hoon: “Met deze kapel bieden wij een plaats voor alle mensen met verschillende levensbeschouwingen en achtergronden, die – in tijden van ziekte, slecht nieuws en crisis – zoeken naar licht, ruimte, rust, bezinning, gebed, kracht of troost.”

De kapel is een goedbezochte plek in het ziekenhuis. Jaarlijks worden er 13.000 kaarsjes opgestoken. Het boek waarin bezoekers hun gedachten en gebeden schrijven, bewijst hoe belangrijk deze omgeving voor hen is. De kapel al (vanaf heden) voor iedereen vrij toegankelijk.