St. Elisabeth Ziekenhuis wordt menslievender

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg wil in vijf jaar tijd menslievendheid weer centraal zetten in de zorg. Daarom start het ziekenhuis het programma ‘Menslievende zorg’. Hiermee wil St. Elisabeth het liefste ziekenhuis van Nederland worden.

Het ziekenhuis werkt daarbij nauw samen met de Universiteit van Tilburg. Vandaag tekenden Wim van der Meeren, lid van de Raad van Bestuur St. Elisabeth Ziekenhuis en Hein van Oorschot, voorzitter College van Bestuur UvT daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

Aandacht
In de Nederlandse gezondheidszorg is de nadruk te veel komen te liggen op techniek en efficiëntie. Patiënten en hun familieleden missen daardoor de aandacht die zij als mens nodig hebben. Het St. Elisabeth Ziekenhuis pakt dat probleem als eerste in Nederland aan.

Menslievende zorg betekent dat dokters en verpleegkundigen echt contact met de patiënt maken. Dat ze willen weten hoe het nu met de patiënt is en wat de ziekte voor hem of haar betekent. Ze zijn niet alleen bezig met de klacht, het onderzoek, de diagnose en de behandeling, maar willen ook weten: hoe gaat het nu met u? Kunt u het een beetje volhouden?

Leergemeenschappen
Ziekenhuis en universiteit kiezen voor een aanpak met zogenaamde learning communities: een grote groep dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners die gericht aan een bepaald thema of probleem werkt. Ze gaat daarbij praktisch te werk: patiënten kunnen meteen van de veranderingen profiteren.

De universiteit leert het ziekenhuis te werken met learning communities. Ze volgt daarnaast de invoering van ‘Menslievende zorg’ met wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de bevindingen in het St. Elisabeth Ziekenhuis ontwikkelt de UvT een model, dat ook andere Nederlandse ziekenhuizen kunnen gebruiken.