Tips van Ierse studenten: zo vier je St. Patrick’s Day in Tilburg!

st. patrick's day

Het is bijna zover: zaterdag 17 maart is het St. Patrick’s Day! In Nederland wordt het nauwelijks gevierd, maar in andere delen van de wereld (en met name Ierland), is dit het grootste feest van het jaar. I*ESN ging voor ons op pad en vroeg een aantal van hun Ierse studenten wát de feestdag nu precies is en, niet geheel onbelangrijk, hoe je St. Patrick’s Day het beste in Tilburg kunt vieren. 

De heilige St. Patrick heeft in de vroege middeleeuwen veel voor Ierland betekend, maar de exacte reden waarom hij op zijn sterfdag 17 maart wordt herdacht is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat hij herdacht wordt omdat hij het christendom naar Ierland bracht, maar Ierse student Fiona is het hier niet helemaal mee eens. “Het introduceren van het christendom is niet het belangrijkste wat St. Patrick heeft gedaan. Hij heeft er namelijk voor gezorgd dat er in Ierland geen slangen te vinden zijn.” Volgens Fiona is dát waar de traditie van St. Patrick’s Day vandaan komt.

Soort Koningsdag

Tegenwoordig wordt St. Patrick’s Day gevierd zoals Koningsdag bij ons. De Ieren hebben een nationale vrije dag wat ze de mogelijkheid geeft om veel te feesten en te drinken! In veel steden vindt er deze dag een parade plaats, waarbij de grootste (in Dublin) live wordt uitgezonden op de nationale televisie. Een beetje zoals bij ons het bezoek van de Koning aan een van de Nederlandse steden tijdens Koningsdag. Kleine tip: ben je benieuwd hoe een St. Patrick’s Day parade eruit ziet? Deze Facebookpagina streamt de grootste parade live.

St. Patrick's Day

Zelf St. Patrick’s Day vieren?

Lijkt het jou gaaf om St. Patrick’s Day mee te maken? Dan kun je het beste nog heel snel een vliegticket zien te boeken naar Dublin. Wij snappen dat dit voor de meesten geen optie is en daarom geven de Ierse I*ESN studenten nog wat tips voor het vieren van St. Patrick’s Day in Tilburg!

  • De Ierse nationale kleur is groen, trek dus iets groens aan!
  • Vier het feest met vrienden
  • Drink (veel) Ierse alcohol zoals Guinness of Whiskey

Nog wat extra tips voor een Iers weekend in Tilburg

Ruby’s Irish Pub

Wil je de Ierse sfeer tijdens St. Patrick’s Day in Tilburg opzoeken? Dan ben je bij Ruby’s; dé Ierse pub van Tilburg, aan het juiste adres. Aan de Paleisring geniet je van live optredens van Ierse bands, volle glazen Guiness en live sport op de schermen. Entree is gratis.

EVE

Met een chef-kok die Patrick heeft, kan EVE in de Spoorzone niets aders dan het feest vieren aanstaande zaterdag. Ze serveren een 3-gangen keuzemenu voor €29,50. Hierbij serveren ze een ‘PINT-size’ Ierse bierproeverij. Vergeet niet je tafel te reserveren!

Little Devil

Wegens het grote succes van vorig jaar, organiseert Little Devil in de Stationstraat ook dit jaar een gigantisch groen feest. Ze hebben Guiness op tap, Baby Guiness om het lekker warm te krijgen en DJ Tim die zorgt voor een heerlijk Iers sfeertje. Entree is gratis.

Guinness drinken in de stad

Hoewel bovenstaande horecazaken écht op St. Patrick’s Day inspelen, zijn er ook een aantal andere zaken waar je een pint Guinness kunt scoren. We sommen ze voor je op.

  • Kaffee ’t Buitenbeentje op de Korte Heuvel
  • Café Hoegaarden op het Piusplein
  • Café Kandinsky in de Telegraafstraat