Stadsbalkon van de LocHal transformeert tot groene stadskas

Voor de invulling van Stadskas013 is de organisatie op zoek naar groene initiatieven rondom het thema ‘stadsnatuur’. Stadsnatuur neemt de laatste tijd een flinke vlucht. En elk initiatief kan op zichzelf staan, maar maakt ook deel uit van ons hele stedelijk ecologisch systeem. Stadskas013 wil in het najaar mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met stadsnatuur bundelen in een tijdelijke, groene oase op het Stadsbalkon van de LocHal. Van bijvoorbeeld urban jungle tot biodiversiteit en van creativiteit tot circulariteit.

Het idee voor Stadskas013 ontstond onlangs bij Jenny Janssens en Mark Dekker – beiden programmamaker bij de Bibliotheek LocHal – en ondernemer Dieuwertje Vorstenbosch. Zij merken meteen veel enthousiasme bij potentiële samenwerkingspartners uit de stad. “Want Tilburgers kunnen en willen zelf ook veel doen om hun stad groener te maken. Kijk maar naar de initiatieven voor dak- en geveltuinen, wildperkjes, tegelwippen, tiny forests, groene woontorens, wormen- en insectenhotels en veel meer,” aldus Jenny Janssens.

Open call

Om initiatieven rondom stadsnatuur te verzamelen is er een open call uitgezet. Via deze website kan men tot 22 juli reageren met eigen ideeën over zowel de invulling als de aankleding van de ruimte. Dieuwertje Vorstenbosch ligt toe: “via onze netwerken kennen we veel groene projecten in de stad, maar ongetwijfeld ook niet alles. We willen iedereen in de gelegenheid stellen een bijdrage te leveren om een zo divers en tof mogelijk overzicht te creëren van manieren voor inwoners om zelf hun stad te vergroenen. Want meer groen verrijkt onder andere de biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling en verkoelt tijdens warme periodes.”

Tuin van de stad

Deze zomer zet de gemeente Tilburg ook volop in op stadsnatuur. Stadskas013 staat vervolgens gepland voor de maanden oktober, november en december. In die periode is er in de LocHal ook de expositie over stadsnatuur van Kunstloc Brabant en organiseert de Bibliotheek allerlei activiteiten rondom het thema. Mark Dekker sluit af: “De LocHal wordt vaak de huiskamer van de stad genoemd en wij willen daar graag een tuin op het Stadsbalkon aan toevoegen. Een plek om bijvoorbeeld kennis en inspiratie op te doen, om te ontspannen, en om initiatieven voor stadsnatuur letterlijk in misschien wel de mooiste etalage van de stad te zetten.”