Stadsbrouwerij 013 vier jaar open aan de Tilburgse Piushaven: ‘Alles draait hier om bierbeleving!’

Het is alweer vier jaar geleden dat Stadsbrouwerij 013 haar deuren opende op de kade van de Piushaven. De bierbrouwerij, die inmiddels ook bekende boot De Albatros bestiert, is niet meer weg te denken uit de stad. Wij praten bij met mede-eigenaresse Iris Wischmann over vier jaar Stadsbrouwerij 013 en de toekomstplannen. “De link met de stad Tilburg zie je overal terug. In de bieren, maar ook in het interieur van onze zaken.”

Iris is mede-eigenaresse van meerdere horecazaken in Eindhoven, waaronder een stadsbrouwerij met het biermerk 100 Watt en Gastrobar Lutz. “De Stadsbrouwerij in Eindhoven hebben we inmiddels acht jaar. We hadden de wens om ook een eenzelfde concept in een andere stad op te zetten. Tilburg was destijds al volop in ontwikkeling en de Piushaven helemaal. Toen we eenmaal een pand hadden gevonden, ging het snel. Hoe gaaf zou het zijn om Tilburg ook een Stadsbrouwerij te geven?”

17 juni 2018 ging Stadsbrouwerij 013 open aan de Piushaven. Met een bierbrouwerij en horecazaak waar je de zelfgebrouwde bieren kon proeven. In de tussentijd is er heel erg veel veranderd. Toen Stadsbrouwerij 013 opende, hadden ze zo’n tien verschillende bieren. Dat zijn er nu zo’n 35. “We brouwen nu zo’n 4.000 liter bier per week aan de Piushaven en brouwen ook nog extern. We zijn dus flink gegroeid.”

De bieren van Stadsbrouwerij 013 worden aan de Piushaven gebrouwen.

‘Onze zaken moeten een wow-effect hebben’

Nadat de bierbrouwerij met bijbehorende horecazaak was geopend, kwam er een ander uitdagend project op het pad van Iris en haar team. “We hoorden dat de oude feestboot De Albatros te huur stond. Dat vonden wij een perfecte plek om bierproeverijen te gaan organiseren en een mooie ruimte voor grote groepen.” Uiteindelijk koopt Stadsbrouwerij 013 De Albatros en wordt de boot volledig gestript, gerenoveerd en opnieuw opgebouwd. “Mooie karakteristieke eigenschappen van de boot zijn behouden gebleven. Ook het vooraanzicht van de boot is ongeveer hetzelfde gebleven. Maar als je de boot binnenkomt, denk je: ‘wow, dit is een gave zaak geworden.’”

Ook heeft De Albatros een drijvend terras midden op de Piushaven. Als enige terras van Tilburg staat dit terras in de Misset Terras Top 100: de lijst met beste terrassen in Nederland. “Daar zijn we enorm trots op. Maar nog trotser ben ik op het team waarmee we dit bereiken.”

Stadsbrouwerij 013 heeft dus inmiddels twee verschillende locaties aan de Piushaven. Op de kade waar ook de bierbrouwerij is gevestigd en De Albatros. Maar waar verschillen de twee dan in? “In het proeflokaal staat bierbeleving centraal en is de menukaart wat uitgebreider. Zo kun je er genieten van bijzondere en bourgondische gerechten. We hebben namelijk een uitgebreide borrel- en dinerkaart. Of je nu lekker wat wilt snacken bij een biertje of een uitgebreid driegangendiner komt eten: het is mogelijk. Bij ieder gerecht adviseren we een perfect passend biertje. En je kijkt daar letterlijk vanuit de zaak naar de brouwketels. Op de Albatros geniet je uiteraard ook van een optimale bierbeleving, maar richten we ons meer op bites en streetfood. En je kunt een deel van De Albatros afhuren voor feesten en partijen.”

De Albatros!

‘Wij zijn goed in een totaalbeleving’

Iris is trots dat ze de afgelopen vier jaar – waarin ze verschillende lockdowns hebben overleefd – letterlijk het hoofd aan de Piushaven boven water hebben gehouden. Nu ziet ze dat de horeca, onder andere door prijsstijgingen, aan het veranderen is. “Alles wordt duurder en dat gaan we merken in de horeca. Mensen worden kritischer en gaan misschien één keer uiteten in plaats van drie keer. Beleving in de horeca wordt dan ook steeds belangrijker. Je moet de mensen iets extra’s bieden, anders komen ze niet.”

Dat is aan Iris en haar team wel besteed. “Wij zijn goed in het creëren van een totaalbeleving, dat zie je ook aan de recensies die onze gasten achterlaten. We gaan ook steeds meer op beleving zitten. Met nog meer verschillende rondleidingen, proeverijen en concepten zoals een high beer die we in drie gangen serveren. Uiteindelijk denk ik dat mensen minder snel gaan voor bijvoorbeeld een snelle lunch, maar liever een hele middag of avond komen genieten. Daar moet je het concept van je zaak wel op aanpassen.”

Iris aan het werk bij Stadsbrouwerij 013.

‘Je kunt straks letterlijk tussen de brouwketels proeven!’

Achterover leunen nu het weer lekker druk is? Daar is Iris niet van. En dus hebben ze genoeg gave toekomstplannen. Zo gaan ze het gedeelte van de brouwerij aan de Piushaven verkleinen. “De opstelling wordt kleiner en het overige gedeelte gaan we gebruiken voor horeca. Zo kun je straks bier proeven, lunchen en dineren tussen de brouwketels. Nóg meer bierbeleving dus!”

De nieuwe brouwopstelling wordt gebruikt voor speciale brouwsels in kleinere hoeveelheden. Aangezien de huidige capaciteit niet voldoende is om de groei te bewerkstelligen, verhuist de huidige brouwopstelling naar een grotere locatie. “Op die manier kunnen we efficiënter brouwen en meer volume draaien.”

Ook komen er binnenkort weer nieuwe bieren uit. “In augustus komt er een barrel aged versie van de imperial stout ‘Mooi de Klos’ uit. We hebben dit bier laten rijpen op mooie sherryvaten. Ook voor het 100-jarig bestaan van de Piushaven brengen we in april 2023 een barrel aged versie uit van onze ‘Blonde Boei’. Dit bier is gerijpt op cognacvaten en is exclusief aan de Piushaven verkrijgbaar.”

Aan plannen dus geen gebrek. “Uiteindelijk hoop ik dat al onze bieren verkrijgbaar zijn in álle Tilburgse horeca, we nog uitgebreider in de winkels liggen en iedere bierliefhebber wel één of meerdere biertjes van ons in de koelkast heeft liggen. En uiteraard dat ze ons weten te vinden voor een lunch, proeverij of een ander leuk bier-georiënteerd uitje. Het doel van ons concept is altijd geweest om iets te creëren waar Tilburg trots op is. Hopelijk houden we dat nog lang vast.”

Genieten op het terras van de Albatros: het enige Tilburgse terras in de Misset Terras Top 100!

‘Ik ervaar hier een stukje vakantiegevoel’

Oftewel: Stadsbrouwerij 013 voelt zich helemaal thuis aan de Piushaven. “Ik ben echt trots dat we hier zijn gevestigd. Het voelt hier alsof je op vakantie bent. Van jong tot oud: alles paradeert hier lekker door elkaar. Maar toch denk ik dat er nog genoeg Tilburgers zijn die de Piushaven nog niet kennen. Dat is jammer, want het is echt een prachtig gebied geworden dat zich steeds blijft ontwikkelen.” Over vakantiegevoel gesproken: wist je dat je bij De Albatros ook kunt suppen? Bij dezen. Ze verhuren namelijk supboards.

Tot slot vragen we naar Iris haar eigen favorieten. “Als biertje is dat de Frambosa. Dit is een lekker fris fruitbier dat we hebben gebrouwen omdat we daar vanuit onze gasten veel vraag naar kregen. Op het etiket verwijzen we naar Roze Maandag. En qua eten ben ik echt fan van het MikMak plateau. Dit is een plank met alle signature gerechtjes uit onze keuken. Ik ben zelf sowieso van het proeven en delen, dus dan is dit plateau echt perfect. Of je nu komt lunchen, als borrelplank of als voorgerecht om te delen tijdens het diner.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over Stadsbrouwerij 013? Of wil je weten welke bieren ze maken en wat er allemaal op het menu staat? Check dan vooral de website en volg ze op Facebook en Instagram.

Ook mogen wij van Stadsbrouwerij 013 twee keer een high beer 3.0 (hij wordt namelijk in driegangen gepresenteerd) weggeven. Daarvoor kun je deze prijsvraag invullen.