Stadsmuseum Tilburg lanceert educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 4: Tijd voor Torens

Al vele jaren biedt Stadsmuseum Tilburg educatieve programma’s aan voor basisscholen in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Maar nog nooit was er een programma voor leerlingen van groep 4. Dat is de afgelopen maanden ontwikkeld en wordt op 5 juli gepresenteerd met een schoolklas in het Spoorpark. Vlakbij de Kempentoren, en dat iets niet voor niets: het programma heet Tijd voor Torens en gaat geheel om deze hoge bouwsels.

Scholen kunnen dit educatieve programma kosteloos aanvragen bij Stadsmuseum Tilburg. De leerlingen uit groep 4 (7 – 8 jaar oud) leren hiermee over herkenningspunten in de eigen buurt (Tilburg en omliggende dorpen) en over verschillende tijdsperiodes en functies van torens in verleden, heden en toekomst. Het programma bestaat uit een educatief boekje met stickers, een voorleesverhaal over een prinses en het lied Een torentje geboren. Het is mogelijk facultatief de workshop Torens te boeken bij de samenwerkingspartner Vincents Tekenlokaal. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Kennis maken met de stad

De gemeente Tilburg heeft een verscheidenheid aan cultureel erfgoed. Naast monumenten uit verschillende periodes zijn er kerken en moskeeën, het Paleis, industriële fabrieken maar ook torens. Torens vallen op. Ze maken een onderdeel uit van een gebouw, zijn onderling divers en hebben verschillende functies. Hoe is de geschiedenis van een toren verlopen, hoe zien ze er nu uit en hoe was dat vroeger? Waarom staat een toren op die plek?

Bij het doorlopen van het boekje maken de kinderen kennis met Koning Willem II, die het Paleis (met vier korte torens) liet bouwen. Maar ze leren ook over de functie van een watertoren, een woontoren, een minaret en een uitkijktoren. Kerktorens: vroeger hadden ze een functie, maar de kerken liepen leeg en nu wordt erin gewoond (Theresia) of is er een wijkcentrum (De Poorten). Leerlingen gaan met de opdrachten in het boekje aan de slag met het verleden, het heden en de toekomst. Ze worden uitgedaagd om zelf torens te tekenen en denken na over bijvoorbeeld dieren die in torens wonen.

Erfgoedboekjes

De teksten in het boekje zijn van Erik van Os en Elle van Lieshout. De vormgeving van het boekje is gedaan door Studio Zeedauw. Illustraties zijn van Jeroen de Leijer. Het lied Een torentje geboren is van de hand van Frans van der Meer (met Erik van Os in de backing-vocals). Adviseur vanuit het basisonderwijs is Joyce Keunen, leerkracht van basisschool De Bloemaert.

Stadsmuseum Tilburg breidt hiermee de serie erfgoedboekjes verder uit: er was al programmering voor groep 5 (over industrialisering van de gemeente Tilburg), groep 6 (over Tilburgerschap) en voor groep 7 en 8 (over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding). Belangrijke pijlers in het aanbod zijn het leren over lokale geschiedenis en aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Basisscholen die interesse hebben in het programma kunnen kijken op deze website voor meer informatie en de mogelijkheid voor deelname.