Stadsmuseum Tilburg zoekt nieuwe erfgetuige uit de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Zit je vol verhalen over de oorlogsjaren in Tilburg? Was je erbij toen er bommen vielen in Udenhout of de bevrijders binnentrokken in Berkel-Enschot? En vind je het belangrijk dat een jonge generatie schoolkinderen hier meer van weet? Dan nodigt Stadsmuseum Tilburg je graag uit om de nieuwe erfgetuige te worden voor het educatieve programma ‘Wij Herdenken en Vieren’.

Oude verhalen op een moderne manier verteld

Stadsmuseum Tilburg zoekt iemand die de Tweede Wereldoorlog in de gemeente heeft meegemaakt en daar iets over wil vertellen. Ze komen bij je langs voor een interview en verwerken dat beeldmateriaal tot korte filmpjes en leerzame berichtjes. Volgend voorjaar krijgen schoolkinderen in Tilburg jouw belevenissen dan te zien via internet en social media.

Het Stadsmuseum heeft goede ervaringen opgedaan met deze innovatieve aanpak. In het vorige schooljaar werd het Instagramaccount @mariejestilburg een groot succes. Het was gebaseerd op de belevenissen van Marie-Jes van Ierlant, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Tilburgse Heuvelstraat woonde. Haar persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen werden aangevuld met historische feiten en archiefmateriaal, en door het Tilburgs bedrijf Livewall Group verrijkt met de social media-mogelijkheden van nu.

Onderdeel van ‘Wij Herdenken en Vieren’

Het erfgetuige-project is onderdeel van ‘Wij Herdenken en Vieren’, een lokaal lesprogramma over oorlog en bevrijding voor groep 7 en 8 van alle Tilburgse basisscholen. Het programma omvat een stickerboek met plaatselijke oorlogs- en verzetsverhalen. Ook kunnen scholieren op pad met de Stadsgidserij of door Factorium worden bijgepraat over lokale spotliedjes. Stadsmuseum Tilburg heeft dit lesprogramma ontwikkeld op verzoek van gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg.

De nieuwe Marie-Jes

Wil jij de nieuwe erfgetuige zijn voor de tweede editie van ‘Wij Herdenken en Vieren’? Of ken je iemand die dit op het lijf geschreven is? Neem dan contact op met projectleider Berny van de Donk (06-37330336 / info@bernyvandedonk.nl).