Stadstuintjes Tilburg nog groener in 2015

Samen aan de slag om met Tilburgse Stadstuintjes een zichtbaar groenere én fleurigere stad te maken in 2015! Dit kan van alles zijn: gevel‐ & tegeltuintjes, bloem‐ & balkonbakken, adoptiegroen en boomspiegels. Alles aan de voorkant van de straat, op het plein, naast de voordeur, op het balkon, onder het raam.

Stichting OpGroeneVoet

Stichting OpGroeneVoet organiseert dit jaar voor het eerst deze verkiezing. Zij vindt dat Tilburg een mooie stad is maar dat zij best wat mooier en groener mag. Omdat elke straat of stuk straat, flat of wijk haar identiteit en voorkeuren heeft, is het leuker om deze naar eigen smaak te verfleuren, beplanten en aan te kleden.

Inmiddels hebben al 15 Kartrekkers zich ingeschreven om in hun straat aan de slag te gaan. Inschrijven kan tot eind maart. Om diegenen die het voortouw nemen te ondersteunen met het maken van een leuk plan of om de buren mee te krijgen, worden zij uitgenodigd voor een Kartrekkers‐koffie op 24 of 28 maart.
Dan krijgen zij een, door Woodworks gemaakte, houten Toolkit. Hierin zitten zaadjes, informatie van allerlei ‘groen’ experts en verschillende leuke aanbiedingen.
Begin april worden er foto’s gemaakt, wanneer de stad nog grijs is. Dan weer in augustus, wanneer alles in volle bloei staat. De voor & na foto’s worden gepubliceerd en het stemmen kan dan beginnen.

Publieksstemmen

Het is leuk, makkelijk, goedkoop én gezellig! Daarbij is elke vergroening al winst, maar er valt meer te winnen! De metamorfose met de meeste publieksstemmen krijgt, wint een geldprijs van 250,‐ voor hun buurtfeest. Het project dat van de professionele jury de meeste stemmen krijgt, maakt kans op mooie, passende én gevulde potten van Capi Europe, de Tilburgse bloempottenproducent welke bekend staat om zijn grote, luxe potten met extreem licht gewicht.

Vanaf 2015 worden de regels omtrent het aanleggen van gevel‐ en boomtuintjes in Tilburg versoepelt. Actuele informatie over wat wel/niet mag staat op de website www.schonstestrotje.nl.

Janneke de Vries

De grootse prijsuitreiking van ‘T Schonste Stròtje van Tilburg’ vindt plaats tijdens de Nationale Burendag op 26 september. De mobiele feestelijke prijsuitreiking gaat dan alle buurtfeesten langs om de prijzen uit te reiken.

“We denken en hopen dat het veel meer oplevert dan alleen maar mooie, fleurige straatjes; schone straten blijven namelijk ook langer schoon en voelen veiliger. Men gaat samen aan de slag en daardoor leer je je buren (beter) kennen. De leefbaarheid en biodiversiteit in de buurt verbetert daarbij ook natuurlijk.
Daarbij, bloemen en planten stralen positiviteit uit, men wordt er simpelweg vrolijk van. Het hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten om een kleurig resultaat te verkrijgen. Iedereen kan hieraan meedoen en we willen daar als Tilburgers graag bij helpen”
Janneke de Vries (OpGroeneVoet)