Stal je fiets voor korting in winkels

Gebruikers van de 5 gratis fietsenstallingen in Tilburg ontvangen in mei een spaarkaart. Daarmee kunnen ze sparen voor korting in winkels.

 
Mei is traditioneel de fietsmaand in Tilburg en andere plaatsen in Nederland. De gemeente wil het winkelend publiek en de bezoekers van de binnenstad belonen voor het nemen van de fiets en het gebruik van de stallingen. De actie met de spaarkaarten kost de gemeente nauwelijks geld, omdat twintig Tilburgse ondernemers meedoen. Zij bepalen zelf welke kortingen en geschenken ze geven. De kaarten zijn in te leveren tot 14 juni.

Met verschillende acties stimuleert de gemeente dit jaar Tilburgers om vaker te fietsen. De spaarkaartenactie bevordert het gebruik van de stallingen. Dit voorkomt overlast van verkeerd geplaatste rijwielen. De bereikbaarheid van de binnenstad verbetert als mensen de fiets nemen in plaats van de auto. Meer dan 30 procent van alle verplaatsingen in het centrum gebeurt op de fiets. Fietsers en voetgangers geven per winkelbezoek de helft uit van wat automobilisten besteden. Maar zij bezoeken de winkelcentra wel veel vaker. Het stimuleren om te fietsen is dus niet alleen goed voor het milieu en de bereikbaarheid. Ook de lokale economie profiteert.

Lokfietsen
Het aantal fietsendiefstallen in Tilburg neemt af. Dat is onder meer te danken aan de bewaakte stallingen. De politie en de gemeente zetten 'lokfietsen' in met een ingebouwd gps-systeem. Als ze gestolen worden, laat dit onzichtbare apparaat via een satellietverbinding zien waar ze zich bevinden. Dat maakt het makkelijker om dieven en helers op te sporen.