Stappegoor onderwijslocatie bij uitstek: Tilburgse professionals maken hier hun eerste stappen

Stappegoor onderwijslocatie

Wellicht ken jij het gebied Stappegoor door het gelijknamige zwembad, de Tilburg Trappers of van je bioscoopbezoek voor de lockdown. Maar wist je dat Stappegoor ook een onderwijslocatie bij uitstek is? Verschillende middelbare-, mbo- en hbo- onderwijsinstellingen zijn in het gebied gevestigd. Wij lichten ze voor je uit.

Foto: architecten|en|en – Eindhoven

Want: Tilburg is een stad waar zo’n 30.000 studenten studeren. Het is een creatieve stad met veel ruimte voor talent. De komende jaren wordt het gebied rondom Stappegoor flink aangepakt. Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend voor je in de gaten.

#1: Fontys Hogescholen

Fontys is een bekende hogeschool met een eigen campus op Stappegoor. Ze bieden in Tilburg tientallen verschillende opleidingen aan. Van commerciële economie tot ICT en van communicatie tot human resource management.

Ook kun je op de campus van Stappegoor verschillende creatieve opleidingen volgen. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Trend Research & Concept Creation. Nog een leuk feitje aan de campus van Fontys op Stappegoor: er is ook een Johan Cruyff Academy aanwezig. Hier studeren verschillende topsporttalenten. Grote kans dus dat jij een wereldtopper in de sportwereld tegen het lijf loopt.

Wil jij je oriënteren op een studie van Fontys? Check dan snel de website voor meer informatie over open dagen en meer.

#2: ROC Tilburg

Naast de campus van Fontys Hogescholen, vind je de locatie van MBO-instelling ROC. Op deze locatie gaan techniek, creativiteit en sportiviteit hand in hand. Je vindt er verschillende specialistische opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de school voor autotechniek, bouwtechniek, mechatronica, werkbouwtechniek en luchtvaarttechniek.

Ook de school voor mode en uiterlijke verzorging, sport & bewegen en transport & logistiek zijn op de ROC locatie op Stappegoor gevestigd. Ook fijn voor studenten die zich graag hechten aan één plek: je kunt op Stappegoor dus van het MBO (ROC) doorgroeien naar het HBO (Fontys) binnen een vierkante kilometer.

#3: Instituut Broers

In twee jaar een MBO niveau 4 diploma behalen: het kan bij Instituut Broers. Dit doen ze door het bieden van onderwijs van de hoogste kwaliteit die wordt gegeven in kleine klassen door betrokken docenten. Door deze kleinere schaal van onderwijs zorgt Instituut Broers voor een gerichte aanpak en geven ze studenten meer mee dan enkel een diploma.

Of je nu als directiesecretaresse, ICT-beheerder, pedagogisch medewerker of sport- en bewegingscoördinator aan de gang wilt in de toekomst, ze hebben er bij Instituut Broers de opleidingen voor. Daarnaast hebben ze opleidingen als steward(ess), junior bedrijfsadministrateur en onderwijsassistent.

#4: Entreecollege Tilburg

Entreecollege Tilburg is dé oplossing voor leerlingen die het VMBO niet hebben afgerond en nog niet precies weten wat ze willen worden. Ook is het Entreecollege iets voor jou als je bepaalde certificaten nodig hebt om een MBO-opleiding op niveau 3 of 4 te doen.

Entreecollege Tilburg helpt studenten in één jaar aan een diploma om verder te leren op het MBO of aan het werk te kunnen. De opleiding is praktijkgericht. Ze hebben dan ook twee verschillende routes binnen hun opleiding: een bol-route (twee dagen stage, drie dagen onderwijs) en een bbl-route (drie tot vier dagen werken en 1 dag naar school).

#5: Bouwmensen

Bouwmensen is een opleiding waar je werken in de bouw kunt combineren met leren. Zo sluit je de opleiding af met een MBO opleiding in de bouwsector en heb je direct de nodige praktijkervaring opgedaan. Je gaat tijdens je opleiding namelijk aan de slag bij een erkend leerbedrijf en verdient ook nog eens een prima salaris of stagevergoeding.

#6: IW Tilburg

Bij de vestiging van IW Nederland op Stappegoor worden mensen voor de technische installatie branche opgeleid. Ze leiden jongeren op, scholen werknemers van bedrijven bij en hebben ook mogelijkheden voor zij-instromers.

#7: Koning Willem II College

Het Koning Willem II College is dé hofleverancier van talent sinds 1866. Ze bieden middelbaar onderwijs aan op de niveaus gymnasium, atheneum, havo en mavo. Op het Koning Willem II College zijn ook veel scholieren actief die ook buiten de studiebanken met een ander talent floreren. Denk bijvoorbeeld aan topsporters of talenten met een extra talent voor theater.

Het meest bekende voorbeeld van scholieren die nu wereldwijd bekend zijn: Frenkie de Jong en Mikky Kiemeney. Frenkie (die nu bij FC Barcelona en het Nederlands Elftal voetbalt) voetbalde bij Willem II en ging op het Koning Willem II Collega naar school. Daar leerde Frenkie ook zijn vriendin Mikky Kiemeney kennen (die op hoog niveau hockey heeft gespeeld en nu een goedlopend kledingmerk heeft). Naast talenten van deze eeuw, gaan de alumni van het Koning Willem II college verder terug. Zo heeft ook Vincent van Gogh hier op school gezeten!

Ook leuk om te weten is dat de gemeente een flinke impuls wil geven aan het vernieuwen van meerdere middelbare scholen in Tilburg. Het Koning Willem II college krijgt als eerst een duurzaam, multifunctioneel en flexibel schoolgebouw met twee sporthallen. Een voorproefje hiervan zie je op bovenstaande foto. Benieuwd naar de rest van de plannen? Neem dan een kijkje op deze website en scroll daar naar ‘verbouwingsplannen Koning Willem II college’.

#8: Campus 013

Campus 013 is een vmbo school in Tilburg waar je als leerling ontdekt wie je bent en wat je talenten zijn. Je vindt de school aan de Stappegoorweg. De school verzorgt onderwijs in alle leerwegen van het vmbo. Denk aan: gemengd-theoretische leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en basisberoepsgerichte leerweg. Campus 013 zet in op zo goed mogelijk preseteren in de klas, op een goede onderlinge relatie en een schone veilige school.

Ook werkt Campus 013 samen met Stichting Topsportopleiding Tilburg. Zo is het als potentieel topsporter ook mogelijk om onderwijs te volgen op Campus 013.

#9: Kindcentrum WillemsPoort

In september 2021 opent Kindcentrum WillemsPoort haar deuren in de wijk Willemsbuiten. Dit gloednieuwe kindcentrum start in een tijdelijke locatie, daarna vestigen zij zich in het échte pand: een oude kazerne. WillemsPoort wordt een modern en stijlvol kindcentrum, waar kinderen hun ogen uitkijken. Ze bieden een gevarieerd, leerzaam dagprogramma voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

WilemsPoort is een samenwerking van Xpect Primair & Humankind. Wil jij meer informatie? Neem dan een kijkje op de website. Of bel of mail om een persoonlijke afspraak te maken.

Onderwijs op Stappegoor

Zoals je hierboven leest, is Stappegoor een veelzijdige plek op het gebied van onderwijs. Voor verschillende leeftijdscategorieën en niveaus heeft het gebied heel erg veel te bieden. Check vooral de websites van de verschillende instellingen als je jezelf (of voor je kind) aan het oriënteren bent op de juiste loopbaankeuze. Hier vind je vaak ook de momenten waarop de open dagen gepland staan.