Tilburg staat met een groenpercentage van 19% het laagst op de lijst van Brabantse ‘groene’ steden, terwijl 40% van het bebouwde oppervlak in handen is van particulieren. Tilburgse tuinen zijn verhoudingsgewijs erg betegeld en dragen daardoor bij aan hittestress in de stad. Verschillende particuliere tuineigenaren stellen daarom hun tuin open voor geïnteresseerde bezoekers op 20 en 21 juni.
Bezoek een Blauwe Tuin
Bij elkaar binnen kijken en inspiratie opdoen is één van de leukste dingen om te doen. Wat is een ‘blauwe’ tuin en hoe kan ik de mijne ‘upgraden’ naar een regen- en hittebestendig én natuur- en watervriendelijke tuin? Natuurlijk staat dit jaar de watervriendelijke tuin centraal.
Aanmelden en bezoeken in coronatijd
Daar waar de tuinen vorig jaar letterlijk open stonden, is er dit jaar een reserveringssysteem om bezoek te kunnen spreiden. Tuinen en bezoekers kunnen aangemeld worden via de website.
1000 Blauwe Tuinen
Wat twee jaar geleden begonnen is als een burgerinitiatief vanuit stichting OpGroeneVoet om anderen te ondersteunen wanneer zij een watervriendelijkere (blauwere) tuin willen, is uitgegroeid tot een zichtbaar resultaat: de 1000 blauwe tuinen zijn nóg niet behaald, maar wel is al goed te zien op een plattegrond waar men er mee bezig is. Het geeft een interessante kaart van Tilburg.
10 Tofste Tuintjes van Tilburg
Je kunt ook zien wat je zelf nog kan doen in je tuin, door de tuinscore te berekenen en deze te verhogen. Tussen al deze tuinen wordt deze zomer gezocht naar mooie voorbeeldtuinen of juist tuinen een zichtbare verandering hebben ondergaan. #ToffeTilburgseTuinen. Het project zal eindigen in oktober met het uitdelen van prijzen aan de ‘Tofste Tuintjes van Tilburg’.