Startsein ‘E-Laad’ bij de UVT

Gisteren heeft oud-premier Ruud Lubbers de eerste tankpas van de nieuwe stichting E-laad in ontvangst genomen Dit gebeurde in Tilburg, waar E-laad de eerste laadpaal bij de universiteit Tilburg geplant heeft. Hiermee is het startschot gegeven voor het plaatsen van tienduizend elektrische laadpalen in de komende drie jaar.

De bedoeling is dat de eigenaar van een elektrische auto bij de paal kan parkeren. Ondertussen wordt de auto opgeladen. “Voor elke kilometer rijden moet je rekenen op een minuut laadtijd”, stelt stichtingsbestuurder Arie Ebbink.

E-laad werkt samen met de energieleveranciers om een landelijke dekking te creëren. Dit jaar wil de stichting een totaal van 100 laadpunten realiseren. In 2010 is de doelstelling om 1.000 laadpunten te plaatsen, en tot 2012 nog eens 6.000. Eind 2012 moeten er dan 10.000 paaltjes staan waar de elektrische automobilist zijn auto kan parkeren en opladen.

 “Iedereen gelooft er in, zowel overheden als het bedrijfsleven. Alleen de consument aarzelt nog”, zegt Ton Rombouts, voorzitter van de stichting en burgemeester van Den Bosch. “De infrastructuur is het grootste struikelblok, dus daar werken we nu hard aan.”

De laadpunten komen bij transferia, op bedrijventerreinen en andere drukbezochte plekken. Gemiddeld wil Rombouts vier laadpunten per gemeente, maar in grote steden zullen dat er uiteraard meer zijn. “We willen 2.000 punten bij bedrijven, 2.000 bij overheden en 6.000 bij particulieren plaatsen.” Particulieren moeten kunnen aantonen een elektrische auto te hebben. Als er geen eigen garage of oprit is, moet de gemeente toestemming geven voor het plaatsen van een laadpaal. Een plug-in hybride telt wat betreft de stichting ook als elektrische auto.