Steeds meer woningen voorzien van glasvezel in Tilburg

In Tilburg wordt flink geïnvesteerd in glasvezel internet. Hierdoor profiteren steeds meer Tilburgers van de voordelen van deze snelle en betrouwbare aansluiting, wat ook terug te zien is in het aantal abonnement. Maar wat zijn nu eigenlijk die voordelen van glasvezel en kun jij er thuis al gebruik van maken?

Bijdrage van en geschreven door: LEQUAL

Waarom glasvezel?

Glasvezel, in het Engels fiber genoemd, biedt veel voordelen ten opzichte van internet via de telefoonlijn (ADSL en zijn opvolger VDSL). Zo ligt de snelheid van het internet vele malen hoger, namelijk tot 1 Gbit per seconde, afhankelijk van de hoogte van het abonnement dat je afneemt. Dit komt neer op 125 Mbit per seconde, waar ADSL heeft maximum heeft van 24 Mbit per seconde. Glasvezel is dus ruim vijfmaal zo snel. Bovendien is niet alleen de downloadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden binnen kunt halen of websites kunt openen) hoger, maar is de uploadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden kunt versturen) doorgaans ook gelijk aan de beschikbare downloadsnelheid. Dit is uniek bij glasvezel, want bij bijvoorbeeld ADSL of de coaxkabel ligt de uploadsnelheid doorgaans significant lager.

Bovendien is glasvezel stabieler, en heb je dus minder last van storingen, en is de snelheid ook nog eens niet afhankelijk tot de afstand die de data af moet leggen naar de telefooncentrale, waar dat bij internet via de telefoonlijn wel het geval is. Daarnaast is het via de glasvezelkabel ook nog eens mogelijk om digitale televisie te ontvangen, met beeld in een hoge beeldkwaliteit, en kun je ook via deze kabel vaste telefonie aansluiten. Zo heb je naast de glasvezelaansluiting in principe geen extra aansluitingen in huis meer nodig, waar dat bij gebruik van internet via de kabel wel het geval is.

Al met al biedt glasvezel dus behoorlijk wat voordelen, niet zo gek dus dat het aantal glasvezelabonnementen in Nederland hart stijgt.

Heel Tilburg aangesloten op glasvezel in 2026.

Uit onderzoek van Tweakers blijkt dat eind 2016 2,65 miljoen huishouden inmiddels aangesloten waren aan het glasvezelnetwerk in Nederland. In 2021 zouden dit er 3,05 miljoen moeten zijn, een toename dus van ongeveer 80.000 huishoudens per jaar over de afgelopen jaren. Met ongeveer acht miljoen particuliere huishoudens in Nederland betekent dat dat ongeveer 38% van de huishoudens in Nederland toegang heeft tot glasvezel. Vooral in de stadscentra van grote steden is het aanleggen van glasvezel echter een lastig vraagstuk. Het vergt immers veel graafwerk wat vaak ten koste gaat van de logistiek.

In 2013 is het bedrijf Reggefiber, de beheerder van het glasvezelnetwerk, in Tilburg al begonnen met de aanleg van glasvezel aansluitingen. Tilburg wil graag voorloper zijn in technologie en was een van de eerste steden waar grootschalig glasvezel werd aangelegd. Zo is de Reeshof sinds 2014 al voorzien van glasvezelaansluitingen. In 2019 werd echter bekend dat KPN nogmaals 55 miljoen euro investeert om de gehele stad te voorzien van glasvezel. De doelstelling is dat alle bewoners van Tilburg in 2026 kunnen profiteren van de voordelen van het glasvezelnetwerk. Weet je niet zeker of bij jouw woning al glasvezel beschikbaar is? Doe dan de “Heb ik glasvezel”-test om te zien of je glasvezel kunt ontvangen en welke internetproviders dit op jouw postcode aan kunnen bieden.