Nieuws

Stichting Maluku Tilburg
Let op! Dit artikel is al 205 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Stichting Maluku Tilburg wint Gouwe Peerke 2019

Op dinsdag 14 januari, de sterfdag van Peerke Donders, heeft Maluku Tilburg de verkiezing van het Gouwe Peerke 2019 gewonnen. De wisselbokaal en de geldprijs van €1500,- werd in ontvangst genomen in Het Peerke Donders Paviljoen. Ook burgemeester Weterings was aanwezig tijdens de bijeenkomst. 

Stichting Maluku Tilburg volgt Slachtofferhulp Tilburg, de winnaar van de vorige editie, op met deze prijs. Slachtofferhulp Tilburg ontving voor de bekendmaking de definitieve bokaal uit handen van de burgemeester.

Verkiezing 2019

Dit jaar was het thema van het Gouwe Peerke: ‘vrijheid en bevrijding’. De jury maakte in haar rapport complimenten aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor de vrijheid. De visie van Stichting Maluku Tilburg sprak de jury erg aan, deze was erg toekomstgericht en verbroederend. In het juryrapport staat dan ook dat de jonge organisatie goed bezig is met het integreren van de Molukse gemeenschap. Dit doen ze binnen het algemeen maatschappelijk en cultureel leven van de stad en regio. Dit doen ze door middel van bewustwordingsactiviteiten.

Integratie

Verder vermeldt de jury dat de sterk hiërarchisch denkende en handelende nazaten van de naar hier gekomen KNIL-soldaten zoeken naar vrijheid rond eigenwaarde. Ook zochten ze een waardevolle plaats binnen de hedendaagse samenleving. Maluku wil integratie bevorderen. Dat willen ze niet door oude verbanden met sterke familiale binding los te laten, maar door wegen naar een bredere samenleving in te slaan. Hiervoor willen ze de paden begaanbaar maken en houden. “We hopen dat de toekenning van het Gouwe Peerke een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan en daarmee ook een bredere erkenning te krijgen binnen de samenleving.” eindigt het juryrapport.

De twee andere genomineerden voor het Gouwe Peerke, Prima Zorg & Welzijn en Stichting Verkeersregelaars Goirle, ontvingen elk een bedrag van €500,-.

Over het Gouwe Peerke

De verkiezing van het Gouwe Peerke vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en is een initiatief van de Stichting Gouwe Peerke. Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de wisselbokaal met cheque plaats op de sterfdag van Peerke Donders op 14 januari. De jury verkiest jaarlijks binnen het voor dat jaar vastgestelde thema een organisatie, persoon, vereniging of stichting uit de regio 013 met een barmhartig karakter. Eerdere winnaars van het Gouwe Peerke zijn onder andere De Zonnebloem, Tante Pollewop en Geen Honger in De Wijk en Slachtofferhulp Tilburg met de titel beloond.

Reageer op dit bericht