Stichting Met Je Hart Tilburg zet zich al tien jaar in tegen eenzaamheid onder ouderen: ‘Het is super dankbaar werk!’

Op 7 oktober 2023 is het zover. Dan bestaat Stichting Met Je Hart Tilburg tien jaar. Al een decennium lang zetten vrijwilligers zich in om ontmoetingen te organiseren tussen eenzame ouderen in de stad. Met verve. Van de vaste bingo in de Bierhal tijdens de kermis tot etentjes in lokale horecazaken en van de carnavalsmiddag bij Schouwburg Concertzaal Tilburg tot bezoekjes aan de Hasseltse Kapel tijdens de Mariamaand. Stichting Met Je Hart maakt het mogelijk dat ouderen nog steeds leuke uitstapjes ondernemen én anderen ontmoeten. Wij gaan in gesprek met coördinator Hélène Schneiders.

Foto header: Gijs Franken

Samen met vier andere kartrekkers van de stichting stopt ze daar binnenkort mee. “Uiteraard blijf ik als vrijwilliger aan de stichting verbonden, maar ik merk dat het goed voor de stichting is om nieuw bloed toe te voegen die met een frisse blik de komende tien jaar de continuïteit kunnen waarborgen.”

Hélène komt zelf uit de horeca, maar leerde wijze lessen in haar tijd bij Stichting Met Je Hart Tilburg. “Ik word er emotioneel van nu ik het er weer zo over heb, het is super dankbaar werk en de stichting zit echt in mijn DNA. De tijd bij Met Je Hart heeft me als mens enorm verrijkt. Als je in de horeca werkt, denk je vaak dat je erg sociaal bezig bent. Maar in feiten heb je geen idee wat er bij mensen achter de deuren gebeurt en hoe groot de rol van eenzaamheid in de maatschappij is. Ook in Tilburg.”

Vrienden voor het leven

In totaal zijn er nu 162 ouderen aan Stichting Met Je Hart Tilburg verbonden. Veelal zelfstandig wonende ouderen die in eenzaamheid leven. “De rol van huisartsen, mantelzorgers en zorginstanties is dan ook erg belangrijk. Zij signaleren eenzaamheid bij ouderen en dragen ze dan bij ons aan. Wij zorgen voor mooie ontmoetingen om de eenzaamheid te verminderen.”

Zo gaan er wekelijks meerdere ouderen met elkaar naar een horecazaak, krijgen ze tijdens Pasen een attentie en is er in december ook steevast een moment waar ze met elkaar kunnen genieten van een kerstdiner. Dit doet de stichting met tientallen vrijwilligers en dankzij fondsen en donaties. Bijvoorbeeld in november. “Dan start de EET Met Je Hart campagne weer. Bij verschillende horecazaken in de stad kun je van 1 november tot halverwege december €1,- extra op je rekening laten zetten. Die euro gaat direct naar de stichting en dus ouderen.”

Mooie anekdotes kan Hélène genoeg opnoemen. “Bijvoorbeeld meneer Van den Bosch en meneer van Beurden. Dat zijn echt maatjes geworden. Toen zij tijdens de bingo in het Koning Willem II Stadion een ballonvaart wonnen, vonden ze dat doodeng. Of die keer dat meneer Martens mij had opgegeven voor het Dankraam Tilburg. Die dankbaarheid vanuit die mensen doet me echt iets.”

Meneer Van den Bosch en meneer Van Beurden tijdens de gewonnen ballonvaart.

Prachtige erkenning

Ook hoogtepunten heeft Hélène genoeg. Maar – naast de prachtige ontmoetingen tussen ouderen – staat één hoogtepunt stijf bovenaan: het Appeltje van Oranje in 2019. Dit is een prijs die in het teken staat van het op een buitengewone manier mobiliseren en enthousiasmeren van vrijwilligers. “Superleuk en spannend om de Koning en Koningin te ontmoeten. Eigenlijk vond ik het ontmoeten van Prinses Beatrix nóg leuker, haha. Sta je daar ineens een wijntje te drinken met de Koninklijke familie. Een prachtige erkenning voor het hele team.”

Met Je Hart tijdens de uitreiking van het Appeltje van Oranje.

Het team, Hélène heeft het er vaak over. “Het moet niet teveel over mij gaan. Het hele team werkt keihard om er voor de ouderen te zijn. Daarom hoop ik ook zo erg dat er mensen zijn die dit de komende jaren willen voortzetten. Als je denkt dat jij krachten hebt om Stichting Met Je Hart te verrijken, ben je van harte welkom. Veel mensen denken dat het gigantisch veel tijd kost, maar in principe kun je met 4 tot maximaal 8 uurtjes per week al een gigantische bijdrage leveren.”

Vrijwilligers en sponsoren bedankt

Het tienjarig bestaan van Stichting Met Je Hart Tilburg wordt uiteraard gevierd. Op 7 oktober bij De Phil in Tilburg. “’s-Middags gaan we met alle ouderen gezellig lunchen. In de avond nodigen we onze relaties en al onze vrijwilligers uit en gaan we er een groot feest van maken. Want uiteraard is dit wel een prachtig moment om bij stil te staan. Dan kondigen wij ook ons afscheid aan als kartrekkers.”

Meer informatie

Lijkt het jou gaaf om een bijdrage te leveren om eenzaamheid onder ouderen te stoppen? Heb jij organiserende en coördinerende capaciteiten en lijkt het jou leuk om in een team een positief effect te hebben op de ‘oude dag’ van diverse Tilburgers? Mail dan vooral naar tilburg@metjehart.nl. Meer weten over de stichting en wat ze allemaal doen? Check dan vooral de website.