Stichting SterkInBeweging en Stichting Brabant Maatjes: “Bij teamspellen kom je met elkaar in contact, net zoals vroeger met gym!”

Stichting SterkInBeweging en Stichting Brabant Maatjes organiseren samen hun eerste evenement op 19 juli! Bij deze Beweeg- en Borreldag staat centraal dat jongeren op een gezellige manier de kans krijgen om nieuwe mensen te ontmoeten, actief te bewegen en meer sociale contacten op te bouwen. Wij spraken oprichter van Stichting SterkInBeweging Tarik Persad over het event. Wil jij alles weten over de Beweeg- en Borreldag? Lees dan snel verder.

Vorig jaar augustus is Stichting SterkInBeweging officieel gestart. Sinds dit jaar zijn ze actief met een bestuur. Met de stichting wil Tarik individuele begeleiding bieden voor een actievere en gezondere levensstijl voor mensen met het Syndroom van Down. “Ik heb ervoor gekozen mensen met het Syndroom van Down te helpen, deels door mijn eigen ervaringen hiermee en door de potentie die ze hebben, als ze goed begeleid worden.”

Tarik: “Wij proberen voor mensen die bijvoorbeeld in zorginstellingen zitten of begeleid wonen, door middel van de activiteiten die wij organiseren, onderliggende aspecten te vergroten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfredzaamheid, sociale interactie en emotionele ontwikkeling.”

Borrel- en Beweegdag

Het eerste evenement van SterkInBeweging, de Borrel- en Beweegdag, wordt op 19 juli samen met Brabant Maatjes georganiseerd. Het doel van Brabant Maatjes is het bij elkaar brengen van eenzame jongeren aan de hand van leuke activiteiten. Tarik: “We willen de deelnemers op de manier van Brabant Maatjes nieuwe mensen laten ontmoeten. Daarnaast gaan we mijn specialiteit ook een beetje toepassen, namelijk bewegingsactiviteiten. Door middel van die activiteiten kunnen de deelnemers veel meer in contact komen met elkaar. Tijdens die teamspellen moet je communiceren en samenwerken, waardoor je met elkaar in gesprek komt.”

Met de Borrel- en Beweegdag willen ze graag jongeren bereiken die met eenzaamheid kampen. “Vooral sinds corona is dit probleem groot. Ik wil via dit soort evenementen laten zien dat er meer mensen zijn die hiermee zitten en die mensen ook bij elkaar brengen. Misschien kunnen we op die manier een switch in het leven van die jongeren maken. En zo de mentale en fysieke gezondheid van de jongeren proberen te bevorderen”, zegt Tarik.

Omdat Tarik veel bezig is met een gezonde levensstijl en hij deze bij anderen ook wil bevorderen, heeft hij gekozen voor een gezonde borrel na de activiteiten. Tarik: “Tijdens de borrel is er de tijd om lekker te ontspannen en andere mensen te ontmoeten. We hopen dat het event een beetje aanslaat, zodat er snel weer zulke evenementen plaats kunnen vinden.”

Beweegspellen en interactie

Het evenement vindt van 13:00 tot 17:00 uur plaats en er kunnen zich vijftien mensen opgeven voor de Beweeg- en Borreldag, en buiten dat het 18+ is, is het toegankelijk voor iedereen. “Ik heb het programma georganiseerd en iedereen kan meedoen, ook zeker jongeren met het Syndroom van Down, maar het is niet alléén gericht op deze groep. Sociale inclusie staat centraal”, vertelt Tarik.

Ieder halfuur wordt een beweegspel gedaan: “Op die manier worden de deelnemers gedwongen tot interactie. Soms is dat een drempel voor eenzame jongeren. En bij teamspellen komt dat toch meer aan de orde, net zoals vroeger met gymmen.” Er wordt bijvoorbeeld Trivia Trefbal gedaan. “Daarbij moet je opdrachten doen om weer terug in het veld te mogen. Dit zijn dan bijvoorbeeld persoonlijke vragen, zodat mensen ook op die manier elkaar echt leren kennen”, vertelt Tarik.

Een kijkje nemen mag

Jongeren mogen ook een kijkje komen nemen als ze geen zin hebben om te sporten: “Als je niet zo van het sporten bent, maar wel benieuwd bent, kun je altijd gewoon een kijkje komen nemen. Misschien bevalt het toch wel en willen degene die een kijkje komen nemen de volgende keer wel meedoen.” Het is goed om te weten dat het niet heel intensief sporten is. Het zijn leuke, beweeglijke spellen waarbij je gewoon lekker met elkaar een praatje kan maken. Tarik: “Het moet een luchtige en ontspannen manier van sporten zijn. Het gaat erom dat er plezier en nieuwe vrienden gemaakt worden.”

Het programma

De Beweeg- en Borreldag vindt plaats in het Leijpark op 19 juli. Hieronder vind je het hele programma:

13:00 – 13:15 | Welkom!
• Verzamelen en welkom heten.
• Uitleg over de dag.
• Groepsindeling.

13:15 – 13:45 | Warming-up: “Naam en Feitjes Race”
• Ren heen en weer, noem je naam en een leuk feitje.
• Leer elkaar kennen en onthoud de feitjes!

13:45 – 14:15 | Teamspel 1: “Trivia Trefbal”
• Gooi spelers van het andere team af.
• Voer opdrachten uit om weer in het spel te komen.

14:15 – 14:45 | Teamspel 2: “Menselijke Knoop”
• Ontwar de knoop zonder elkaars handen los te laten.
• Communicatie en samenwerking zijn de sleutel!

14:45 – 15:00 | Teamspel 3: “Ballonnen Lopen”
• Werk samen om een parcours af te leggen met een ballon tussen jullie in.
• Gebruik geen handen en laat de ballon niet vallen!

15:00 – 17:00 | Borrelen en Ontspanning
• Maak nieuwe vrienden en ontspan.
• Drinken en snacks beschikbaar.
• Optionele rustige activiteiten zoals gezelschapsspellen.

Meer informatie

Meer weten over het evenement of wil je meedoen? Kijk dan op deze website! En houd ook vooral de socials van SterkInBeweging en Brabant Maatjes in de gaten!