Stop met roken: beter voor u en uw omgeving!

U steekt graag een sigaretje op, maar net als iedere roker kent u ook de nadelen. Roken is verslavend en heel ongezond. Voor uzelf, maar ook voor uw gezin, vrienden en collega’s. Zij roken ongevraagd mee. Stoppen met roken is daarom echt de moeite waard, voor u en uw omgeving.

Ongezond en duur
Een sigaret bevat schadelijke stoffen en als u rookt krijgt u deze stoffen binnen. Eén van die stoffen is nicotine. Bij het inhaleren nemen de hersenen de nicotine snel op en dat geeft u een plezierig gevoel. Daardoor heeft u steeds weer zin in roken. U gaat méér roken en krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen. Uw rookverslaving beheerst ook uw portemonnee. Als u 20 sigaretten per dag rookt, dan kost u dat op jaarbasis meer dan €1.500,-!

Schadelijke stoffen
De nicotine maakt u verslaafd en bezorgt u ook een hoge bloeddruk. De koolmonoxide in tabaksrook zorgt ervoor dat uw lichaam minder zuurstof kan opnemen. U bent sneller moe bij sporten of traplopen. Teer is ook een schadelijk bestanddeel. Het bevat kankerverwekkende stoffen en veroorzaakt de rokershoest.

Meeroken is ook schadelijk
De ongezonde en schadelijke stoffen die u met de tabaksrook uitblaast, zijn ook slecht voor mensen in uw omgeving die niet roken. Thuis roken de kinderen met u mee. Daar krijgen ze last van! Hoofdpijn, prikkende ogen, pijn aan neus en keel. Meeroken kan astma en andere longziekten erger maken. En van meeroken kun je op den duur ook longkanker krijgen of hartproblemen. Meeroken tijdens zwangerschap is slecht voor de baby.

Stoppen kun je leren
Bewijs uzelf en uw omgeving dus een dienst en stop met roken. Dat is moeilijk, maar u heeft het prettige vooruitzicht dat uw gezondheid verbetert en u flink geld bespaart. U moet stevig in de schoenen staan om echt van het roken af te komen en er niet weer aan beginnen. Zoek daarom hulp. De GGD organiseert in Noord-Brabant verschillende groepstrainingen om te stoppen met roken. Want samen lukt het beter.