Streekproducten en weelderige natuur langs Bels Lijntje

Op het Bels Lijntje is het heerlijk nazomeren op 13 en 14 september. Dan vindt namelijk het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje 2014 plaats. Op, langs, en in de omgeving van het Bels Lijntje stuit de fietser op theater, muziek, literaire optredens, markten met streekproducten, begeleide wandelingen door de natuur en meer. In dit artikel gaat speciale aandacht uit naar enkele highlights uit de programmering rondom streekproducten en natuur, want die is rondom het Bels Lijntje volop en in grote diversiteit aanwezig!

Het Bels Lijntje doorkruist een streek vol prachtige natuur met een weelderige biodiversiteit. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt tijdens het Cultureel Fietsevent. Veel performances vinden plaats in de buitenlucht en gaan interactie aan met hun omgeving. Zo reageren Tilburgers Nick J. Swarth en Sander Neijnens bij Riel met een zogeheten plekgedicht direct op de omgeving. Wie écht de natuur in wil kan zich melden bij natuurgids en Nachtburgemeester Gert Brunink. Hij neemt bezoekers mee op ontdekkingstocht door natuurgebied de Kaaistoep, ”Het best gemonitorde stukje natuur van Nederland”, aldus Gert. “De Kaaistoep kent een buitengewoon hoge biodiversiteit. In de Kaaistoep zijn zelfs nieuwe soorten ontdekt, waaronder de Knolletjesspechtinktzwam!” De Kaaistoep ontleent haar naam aan het feit dat hier eens de “vlechtrivier”van Maas en Rijn haar kiezels en stenen heeft achtergelaten, vandaar de verbastering van het woord kei in de naam. Op Belgisch grondgebied doorsnijdt het Bels Lijntje een prachtige parel, het Zwartwater. “Dit is een prachtig, enige jaren geleden hersteld, vennengebied bij de uitkijktoren.” Aan het verbeteren van de natuurlijke omgeving rondom Bels Lijntje wordt doorlopend gewerkt. “Coöperatie Bels Lijntje is bezig met plannen om langs het Bels Lijntje het langste grensoverschrijdende bijenlint ter wereld aan te leggen!”

Bourgondisch ingestelde Vlamingen en Brabanders komen tijdens het Cultureel Fietsevent eveneens ruimschoots aan hun trekken, want ook op culinair gebied is tijdens het evenement veel te beleven. Het aanbod aan streekproducten rondom het Bels Lijntje is zeer uitgebreid: schapenkaas, Kempisch lamsvlees, Turnhoutse Kweepeergelei, wijn, groenten, bier, fruitsappen, honing, Poppelse Jan Hagel en meer. Eén van de plekken waar streekproducten geproefd kunnen worden, is de nieuwe Stadsboerderij nabij Turnhout, die tijdens het event officieel geopend wordt. De hoeve dateert uit 1840 en werd in 2008 aangekocht door de stad Turnhout. Bezoekers kunnen er onder andere zelf groenten en fruit halen uit de zelfoogsttuin. In en rondom de geheel gerestaureerde authentieke Vlaamsche schuur uit 1647 (Rijksmonument) bij de Heeren Boeren vindt Proef Baarle plaats. Bij deze intieme proeverij op een landelijke locatie, kort langs het Bels Lijntje in buurtschap Boschoven, kunnen deelnemers genieten van overheerlijke lokale wijn, bier of likeur geproduceerd in eigen dorp door Wijngaard Hof van Baarle, Brouwerij Dochter van de Korenaar en Destilleerderij Van Zuidam. Bij Café Welkom kunt u terecht voor een streekproductenmarkt, waar u onder meer de heerlijke kazen van schapenkaasboerderij de Schaepsdyck (Gilze) en de producten van bakkerij Vermeer (Alphen) kunt proeven.

Cultureel Fietsevent Bels Lijntje 2014 is een initiatief van Coöperatie Bels Lijntje. Voor de laatste informatie en voor het downloaden van het volledige programma: bezoek www.belslijntje.com