Street-art in Tilburg: een route langs de mooiste kunstwerken van de stad

Street-art

Misschien is het jullie ook opgevallen: Tilburg krijgt er steeds meer street-art bij. De gemeente vraagt steeds vaker aan kunstenaars of ze onze stad willen versieren. En wij worden daar wel blij van! Wil je nu eens een route fietsen of lopen langs een aantal van deze prachtwerken? Wij hebben een aantal werken (en route) voor je op een rij gezet.

Street-art in Tilburg

Waar street-art vroeger misschien nog een slechte naam had en als vandalisme werd gezien, begint dat de laatste jaren bij te trekken. Steeds vaker vragen gemeentes aan graffiti-artiesten of ze een werk willen maken speciaal voor de stad. Zo dus ook in Tilburg! Dit zorgt ervoor dat de stad versierd wordt en de artiesten er ook nog iets aan verdienen.

De route

Onze route begint bij het Textielplein en eindigt midden in het centrum, maar natuurlijk kun je overal beginnen. Sommige werken zijn zeker het bekijken waard, maar liggen buiten de route. We hebben beschrijvingen toegevoegd, zodat je deze toch kunt bekijken. Via de linkjes kun je van locatie naar locatie lopen of fietsen.

1. Textielplein

Onze route begint met dit mooie werk op het Textielplein in de wijk De Hasselt. Dit werk vind je op de hoek van het Textielplein en de Dessinateurstraat en is gemaakt door Joep van Gassel. Het werk heet ‘Schônste wijk’.

Street art

2. Textielplein (2)

Onderweg naar de volgende locatie, bij de Albert Heijn XL, kom je ook nog langs dit werk van kunstenaar Atilla. Deze konden we dan ook zeker niet uit de route laten en is ook te vinden op het Textielplein. Wist je trouwens dat de kunst van Atilla op veel verschillende plekken in de stad te vinden is?

Street art

3. Albert Heijn XL

Op de parkeerplaat om de hoek bij de AH XL en Aldi vind je dit werk van Robin Nas, ook wel bekend onder zijn artiestennaam: Zenk One. Grappig om te zien is dat er verwijzingen naar verschillende films en series inzitten zoals: de Transformers en Ghostbusters.

4. Spoorzone

We vervolgen onze route naar de Spoorzone waar je de Lieve Vlaamse gaai kan bewonderen. Het werk vind je bij broodjeszaak Smeer’m en is gemaakt door Tom de Meer. Het hele gebouw is beschilderd met de Vlaamse gaaien en het is heel indrukwekkend om te zien!

Street Art

5. Spoorzone (2)

De route vervolgt naar Hall of Fame. Iedereen die wel eens in de Spoorzone is geweest heeft dit werk wel gezien. Maar ook als je met de trein Tilburg in rijdt, kun je deze street-art al spotten. Het werk is door Erik Veldmeijer en Frans Boukas gemaakt.

Street Art

6. Spoorzone (3)

Als je op het terrein van de Hall of Fame een stukje doorloopt richting de Koepelhal kom je dit indrukwekkende werk tegen. Er is zoveel te zien dat je nooit helemaal uitgekeken bent. Het werk is gemaakt door Rutger Termohlen, Erik Veldmeijer en Colin van der Sluijs.

Street Art

7. Spoorzone (4)

Het houdt niet op in de Spoorzone! Onderweg naar de Telefoonstraat (de volgende locatie van de route) kom je langs nog meer street-art. Je vindt de grappige werken tegen het gebouw van RAW aan. Het linker werk is wederom gemaakt door kunstenaar Atilla. De rechter kunstenaar is Aziz.

Street Art

8. Telefoonstraat

In de Telefoonstraat vind je dit prachtige werk. Alle Tilburgse herkenningspunten zitten erin verwerkt. Op de dag dat wij er waren was het hek helaas gesloten dus we konden het niet van dichtbij bewonderen. Toch is het zeker de moeite waard om dit werk mee te pakken. Het kunstwerk is gemaakt door Ruben de Bruijn (Tilburg Topia), de bewoner van het pand had hem gevraagd dit te maken.

Street art

9. Telefoonstraat (2)

Grappig om te zien is dat er bij het werk van Ruben de Bruijn (Tilburg Topia) op het hekwerk een kleine koordanser te zien is. Als je er dan toch bent, kun dit grappige beeldje ook gelijk bekijken!

koordanser

10. Langestraat

Op de hoek van de Langestraat en de Wingerdhoek, in het Tilburgse Dwaalgebied, vind je ‘De Wijnschenker’. Het werk is gemaakt door Collectief TecKel en het verwijst naar de wijnkelders die vroeger daar in de buurt lagen.

Street Art

11. Wingerdhoek

En als je dan vervolgens de Wingerdhoek verder inloopt, vind je dit prachtige werk. Het is super kleurrijk en je ziet er elke keer weer iets nieuws in. Deze muurschildering is ook weer gemaakt door Erik Veldmeijer.

Street Art

12. Rankenstraat

De route eindigt met de Vredesduif in de Rankenstraat, om de hoek bij Mr. Morris. Het is ook weer gemaakt door Erik Veldmeijer, in opdracht van de gemeente. Het werk is pas in het voorjaar van 2020 gemaakt, ter ere van 75 jaar bevrijding in Tilburg.

Street Art

Meer street-art?

Wil je nog veel meer street-art in Tilburg bewonderen? Gelukkig was dit nog lang niet alles! Hieronder vind je nog een paar werken die je kan bekijken in verschillende wijken in Tilburg.

De Puccini flat

In Tilburg Noord vind je een wel heel indrukwekkend werk. Het werk is in opdracht van Jantje Beton gemaakt. Het is 30 meter hoog en ruim 320m2 en volledig beschilderd. Het werk werd onthuld door Prinses Beatrix. Het kunstwerk is gemaakt door Hippeshit (artiestennaam) samen met Timothy Mahler en Paul Watty.

Veestraat

In de Veestraat is kunstenaar Erik Veldmeijer aan de slag gegaan met een leuke muurschildering die opgaat in de natuur. Hij heeft onderin ruimte overgelaten zodat er begroeiing geplant kan worden in dezelfde kleuren als de bloemen. Zeker het bekijken waard!

Tjeuke Timmermansstraat

Dit kunstwerk is recent verschenen in Tilburg en is gemaakt door Stefan Thelen. In de muurschildering vind je verschillende verwijzingen naar de textielindustrie van Tilburg. De kunstenaar kreeg als opdracht van de gemeente en buurtbewoners in de wijk om rekening te houden met de bewoners van het pand in de straat (ouderen) en een link te maken naar de textielindustrie van de stad.

Street art route

Koolzaadhof

Vroeger was het een grijs saai tunneltje, maar nu kun je er kijken naar het prachtige werk van Tom de Meer.

Street art

Korvelseweg

Aan de Korvelseweg vind je het werk van Sneak Art (Paul de Graaf). Het is een portret van Vincent van Gogh, op een steenworp afstand van waar hij vroeger woonde, met geometrische effect. Fascinerend om naar te kijken!

Korvelseweg (2)

Mocht je nu onder de indruk zijn van het werk van Sneak Art dan kun je om de hoek van de Van Gogh graffiti nog een van zijn werken zien: drie kindergezichten. Ze zijn gebaseerd op kinderen van ondernemers van de Korvelseweg.

Minderbroederspad

Azis heeft tegen het gebouw van Swapfiets een prachtig kunstwerk gemaakt. Als je dan toch al bij de Korvelseweg bent voor die andere twee werken. Is het zeker de moeite waard om deze ook even te bekijken.

street art

Steck013

Aziz heeft ook nog een mooi werk gemaakt om de hoek bij Steck013 zijn uitgesproken stijl komt daarin terug. Je ziet gelijk dat het zijn werk is. Zeker leuk om even te gaan bekijken.

street art

Klaverstraat / Akkerstraat

Krijg je nou echt niet genoeg van Aziz zijn werk? Wij in ieder geval niet! Dan kun je nog een van zijn werken bekijken bij de Klaverstraat / Akkerstraat.

street art

Piushaven

Als je naar de Piushaven gaat, kun je ook van alles bekijken. Bijvoorbeeld dit schilderwerk van drie dolfijnen aan de Havendijk. Robin Nas heeft dit werk gemaakt.

Street art

Hoogvensestraat

Natuurlijk is het ook zeker de moeite waard om naar het gloednieuwe kunstwerk van Paul Watty te gaan kijken in de Hoogvensestraat. Dit werk is nog niet af, maar belooft nu al prachtig te worden. Lees hier meer over het werk.