Strijkkwartet RAGAZZE opent concertseizoen De Link met Gost Opera

Tan Dun ontving een Grammy en een Oscar voor zijn muziek bij de films ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ en ‘Hero’. Zijn Ghost Opera, dat dinsdag 24 september bij De Link wordt uitgevoerd, is een uniek Nederlands-Chinees project voor strijkkwartet en pipa. Een muzikale dialoog met elementen uit de Chinese, Tibetaanse, Engelse en Amerikaanse cultuur. Het avontuurlijke en veelzijdige strijkkwartet Ragazze voert behalve Ghost Opera ook werken uit van Mayke Nas, Reza Namavar en Maurice Horsthuis.

 

Tan Dun
Tan Dun wordt gezien als een internationaal vooraanstaande componist. Bij het grote publiek is Tan Dun bekend van de filmmuziek die hij schreef voor de films Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero, waarvoor hij een Grammy en een Oscar ontving. Tan Dun is geboren in China waar hij gefascineerd raakte door de rituelen. In 1985 verhuisde Dun naar New York, waar hij de westerse gecomponeerde muziek leert kennen. De muziek van Tan Dun is opvallend toegankelijk. Weinig dissonanten, warme melodieën en een uiterst kleurrijke en fantasievolle orkestratie. Het gebruik van natuurlijke elementen als water en stenen, zoals hij dat als jongere bij rituelen had gezien, krijgt een plaats in zijn werk, dat in toonzetting en thematiek sterk Chinees georiënteerd is.Tan Dun werd tijdens het componeren van Ghost Opera geïnspireerd door de herinneringen uit zijn jeugd van de sjamanistische ‘Ghost Opera’s’ op het Chinese boerenland. In deze traditie, die meer dan 4000 jaar oud is, communiceren mensen met geesten uit het verleden, de toekomst en de natuur met elkaar. Tan Dun gaat op dezelfde wijzen te werk: hij citeert Bach, Shakespeare en Chinese volksmuziek.

Ragazze kwartet
Het Ragazze kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat opvalt door haar muzikale bevlogenheid, talent, veelzijdigheid en presentatie. Het Ragazze kwartet schroomt niet om samenwerkingen aan te gaan met componisten, musici, makers en kunstenaars uit andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines. Hierbij werkt het kwartet altijd vanuit haar basis: de klassieke muziek, en probeert steeds weer tot een ultieme cross-over te komen waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit volkomen gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen.

Dinsdag 24 september 2013

locatie: De Link in Het Cenakel, Cenakel 1, Tilburg
zaal open: 20:00 uur
aanvang concert 20:30 uur

Toegangsprijzen:

normale toegang: €12,-
studenten, 65+, CJP: €10,-
strippenkaart: 3 concerten €30,-
jaarabonnement: 15 concerten €80,-