Studenten en ouderen samen onder één dak bij woonzorgcentrum De Kievitshorst

Studenten en ouderen samen onder één dak bij woonzorgcentrum De Kievitshorst

Woensdag 17 februari werden de nieuwe bewoners van woonzorgcentrum De Wever | De Kievitshorst feestelijk welkom geheten door bestuurder Chantal Beks, clustermanager Margriet Ratelband en Teun Toebes, oprichter en ambassadeur van sTeun en Toeverlaat. Het woonzorgcentrum stelt tien kamers beschikbaar voor studenten in ruil voor het organiseren van welzijnsactiviteiten. Een win-winsituatie voor beide partijen. Door het tekort aan studentenwoningen is het lastig voor studenten om een kamer te vinden. De Kievitshorst heeft in aanloop naar de nieuwbouw kamers over. Daarnaast kunnen bewoners nu verwend worden met extra aandacht en activiteiten. 

Enthousiast over dit initiatief

Zowel de studenten als de bewoners zijn erg enthousiast over dit initiatief. Zo gaf een student aan: “Ik vind het hier zo leuk en heb het erg naar mijn zin! Laatst was ik met een bewoner naar de bakker gegaan. Op de heenweg was hij nog een beetje stil, maar op de terugweg begon hij spontaan te zingen. Bij terugkomst gaf hij aan erg genoten te hebben en het fijn vond om zo eens samen een activiteit te kunnen doen. Fijn dat ik dat voor hem kan doen.” Een andere bewoner wilde graag leren schrijven, dat was er eigenlijk nooit van gekomen. Een student geeft hem nu schrijfles met oefeningen en een heus schriftje. Hij maakt mooie vorderingen en zei: “Ik wist niet dat ik ’t kon, maar dankzij jou lukt ’t me!”

Een goede buur

De studenten hebben al even kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving. 18 februari werden ze officieel welkom geheten in woonzorgcentrum De Wever | De Kievitshorst. De studenten kunnen voor een klein bedrag per maand (variërend tussen €109,- en €127,- mede afhankelijk van de grootte van de kamer) een kamer huren via Alvast Vastgoed. Als tegenpresentatie organiseren zij welzijnsactiviteiten voor de bewoners. Het aantal uur hangt hierbij af van de grootte van de kamer (die kan variëren van 16 tot 25 m2). De afspraak is één uur per vierkante meter per maand. De activiteiten zijn divers en lopen uiteen van het samen lezen van de krant, het doen van een spelletje, het voeren van een gesprek bijvoorbeeld over vroeger of een wandeling of uitje. De activiteiten zijn overigens extra en vervangen dus niet het huidige aanbod van welzijnsactiviteiten en studenten voeren ook geen zorgtaken uit. De studenten zijn een ‘goede buur’ voor de bewoners en uiteraard zijn er goede afspraken gemaakt zodat de bewoners geen overlast zullen ervaren. Zo hebben de studenten onder andere een eigen ingang waar zij ’s avonds gebruik van kunnen maken.

Wissel locatie

De studenten wonen tot eind oktober bij De Kievitshorst. Daarna gaan ook de bewoners verhuizen naar een zogenaamde wissel locatie waar ze twee jaar zullen verblijven. In de tussentijd zal De Kievitshorst worden gesloopt waarna op diezelfde plek een nieuw woonzorgcentrum gerealiseerd zal worden.

Meer informatie

Meer informatie over de studentenkamers vind je op deze website.