Studeren in Tilburg: 10 dingen die je zeker moet weten

studeren in tilburg

Tilburg is een echte studentenstad en dus snappen wij het helemaal dat je wilt studeren in Tilburg. Met de beste algemene universiteit van Nederland, meerdere HBO instellingen en de betere creatieve opleidingen is Tilburg een logische keuze als je denkt aan je toekomst. En mocht Tilburg én het studentenleven helemaal nieuw voor je zijn, geen stress. We hebben 10 dingen die je echt moet weten over studeren in Tilburg op een rijtje gezet.

#1 Fantastische festivals, clubnights en andere feestjes

top-week-1

Tilburg is een evenementenstad bij uitstek. Gedurende het hele jaar worden er fantastische openbare evenementen georganiseerd. Met voorzieningen als Poppodium 013 en tal van andere culturele instellingen worden er ook heel veel optredens en clubfeestjes gehouden in het bruisende uitgaansleven van Tilburg. Denk bijvoorbeeld aan Draaimolen, Rewind, Daisy, Smèrig en events die door studenten worden georganiseerd zoals Full Moon Festival, het Studenten Bevrijding Festival, de grootste cantus van Nederland en studentenkamerfestival Stukafest.  Check ook vooral de uit-agenda van de stad om op de hoogte te blijven van de leukste feestjes.

#2 Studentenavonden in de kroeg, terrasje pikken & happy hours

top-week-2

Naast het zware studeren is het ook wel fijn om jezelf te kunnen laten gaan en een avondje met al je nieuwe vrienden van je studie een gezellig drankje te doen. De dinsdag, woensdag en donderdag zijn echte studentenavonden en dan is er dus genoeg te doen voor jou en je vrienden. Vooral de Korte Heuvel, Paleisring, Stadhuisstraat en het Piusplein zijn horecagebieden op loopafstand van elkaar waar je het als student zeker naar je zin hebt. Een paar bekende acties zijn:

 • Op dinsdag dobbel je tussen 22:00 en 00:00 uur bij Café Bolle voor een gratis drankje
 • Elke dinsdag en donderdag borrel je bij Café Brandpunt met 35% korting, bier/fris/borrels voor €1,60 en wijn voor €2,40
 • Bij het bestellen van een drankje ontvang je in Café Philip blauwe munten die je tot 00:00 uur kan inleveren voor een gratis biertje of waar je ook van houdt.
 • Café Polly Maggoo organiseert op maandagavond een Pubquiz waar je met je studiegenoten op een andere manier je kennis kunt ontwikkelen. Verder is er elke woensdagavond de band genaamd ‘Jongens van je weet wel’ die tussen 22:30 en 02:00 uur je favoriete aangevraagde plaatjes spelen.
 • Voor het doorbreken van de midden-in-de-week-dip is er bij Studio Tilburg een actie waar je vanaf 21:00 uur 5 desperado’s voor maar vijftien euries kan halen! Daarnaast staat elke woensdag bij Studio in het teken van een feestje en wordt telkens gehost door een ander DJ-team.
 • Pijpen bij De Boekanier: ze hebben het dan over pijpjes Jupiler. Op dinsdag en donderdag betaal je slechts €1,30 voor een ‘Juupke’ bij deze gezellige kroeg aan de Stadhuisstraat.
 • Acties bij Bar Le Clochard: Iedere dinsdagavond kun je tot 00:30 uur kaartje trekken. Bij elke bestelling krijg je de keuze uit vier spelkaarten (2 rode en 2 zwarte) wanneer je een zwarte kaart trekt is je volledige bestelling gratis. Elke donderdagavond van 22:00  – 00:00 uur: 1-2-3-Actie! Flesje Jupiler € 1,- Wijn € 2,- Mix-fris € 3,-.

Gewoon lekker een terrasje pikken? Ontdek dan eens de Piushaven waar je met mooi weer heerlijk aan het water een biertje drinkt, het Dwaalgebied met gezellige terrasjes om en nabij de Vijfsprong en de Spoorzone waar je in de omgeving van de Smederijtuin in een heerlijke ambiance Tilburgse brouwsels kunt proeven.

#3 Betaalbaar eten bij eettentjes in heel de stad

eten-studenten

Het zijn in Tilburg niet alleen de grote ketens waar je betaalbaar kunt eten. Ook de kleinere, creatieve en hippe hotspots serveren vaak een betaalbare maaltijd. Heerlijk eten aan de Piushaven, in een romantisch straatje van het Dwaalgebied of de rauwe Spoorzone; het hoeft niet veel te kosten.  Bekijk ook eens dit artikel met plaatsen waar je voor minder dan €10,- kunt eten.

#4 Creatieve hotspots met gratis Wi-Fi om buiten de deur te studeren

wagenmakerij

Tilburg is een studentvriendelijke stad. Naast het feesten moet er natuurlijk ook gestudeerd worden. Heb jij thuis teveel afleiding? Dan zijn er genoeg plekken waar je met gratis WiFi kunt studeren. Denk aan de bibliotheek, de universiteit zelf maar ook horecazaken als Buutvrij, Locals, Gianotten Mutsaers, Smeer’m, Breexz, EethuisTwintig of Mugs & Muffins zijn daar perfect voor. Vergeet creatieve ontmoetingsplekken zoals BANK15 (prachtige plek waar je ook heerlijk kunt eten & drinken) en Station88 ook niet. Hier komen zowel studenten als het zakelijke Tilburg samen; mooie kans om in vroeg stadium je netwerk te vergroten.

#5 Tilburg is veel meer dan de Korte Heuvel en Piusplein

mudnial

De stad leren kennen doe je het beste door je te begeven onder de Tilburgers en door typisch Tilburgse dingen te doen. Bezoek eens een wedstrijd van Willem II en Tilburg Trappers (met korting), leer de Spoorzone (met haar fantastische feestjes) en de Piushaven (dé hotspot voor een terrasje of bootje varen) kennen, trek de wijken in, drink Schrobbelèr, eet een Broodje Jantje en praat met de mensen; we zijn een erg gastvrij volk!

De Spoorzone begint steeds meer een uitgaansplek te worden. Met Club Smederij, de Hall of Fame, Wagenmakerij en de Koepelhal worden er vaak grote feestjes en festivals georganiseerd. Het is niet voor niets dat WOO HAH! vanuit dit gebied zo succesvol is geworden. Je vindt de Spoorzone aan de noordzijde van het station.

#6 Super betaalbaar wonen in hartje Tilburg

piusplein-1

Wist je dat Tilburg een van de goedkoopste steden in Nederland om als student in het centrum te wonen? Of je nu in een dispuutshuis, studio, studentenhuis of appartement zit. Ben je op zoek naar een kamer, studio of appartement? Check dan eens de Facebookpagina’s (zoals deze) die kamers aanbieden. Ben je 23 jaar of ouder en woon je zelfstandig, dan maak je vaak aanspraak op huurtoeslag! Verder zijn er een aantal handige websites waar je terecht kunt:

#7 Sporten als student

studentensport

Als student kun je op verschillende plekken sporten met korting. Denk bijvoorbeeld aan het UVT sportcentrum. Daarnaast heeft Tilburg een hoop sportscholen waar je tegen gering tarief per maand onbeperkt kunt sporten. Liever samen met mede-studenten sporten? Tilburg kent een heleboel studentensportverenigingen.

#8 Super leuke boetiekjes en gave merken

STUEN

Om ervoor te zorgen dat je er tijdens je studententijd helemaal hip bijloopt, moet je in de binnenstad zijn. Hier zitten de grotere merken, ketens en talloze boetiekjes waar je fantastisch kunt shoppen. Check eventjes de website centrumtilburg.com zodat je precies weet welke winkel je waar kunt vinden. Wist je bijvoorbeeld dat Tilburg zeker op het gebied van sneakers een top winkelstad is? Met winkels als Rib Eye Steak, JD Sports, The Athlete’s Foot, Snipes, Foot Locker, Re-Issue, Royal Kingdom, Kids Love Sneakers en met Sneakercleaners zelfs een winkel waar je ze schoon kunt laten maken, is Tilly dé place-to-be voor nieuwe sneakers.

Als student moet je natuurlijk ook vaak netjes voor de dag komen. Tijdens een presentatie of assessment bijvoorbeeld. Ook daarvoor kun je bij talloze winkels slagen. Heb je wat te besteden? Dan zijn Gimbrère Mode in de Heuvelstraat en Jan de Cock mode aan het NS-plein aanraders. Liever centjes op zak houden zodat je die in de kroeg kunt besteden? Dan kun je tegenwoordig ook prima bij de ZARA, H&M en zelfs de Primark slagen.

Nog een tip: ook het Dwaalgebied (in de binnenstad) is een fantastisch winkelgebied met hele leuke zaakjes zoals TIEN, STUEN Store en Re-Issue. Dit zijn gave conceptstores waar je trendy kleding, accessoires en schoenen van mooie merken kunt kopen. Deze zaken worden ook nog eens gerund door echte Tilburgers. Sla dit gebied ook zeker niet over als je gaat shoppen in Tilburg.

#9 Fietsstad bij uitstek

fietsstad

Tilburg is een compacte stad en eigenlijk is alles perfect bereikbaar op de fiets. Volg gewoon het welbekende rode fietspad en je raakt nooit de weg kwijt. Dit iconische fietspad vind je door de hele stad en loopt zelfs door tot de campus van Tilburg University. Heb je een fiets nodig? Kijk dan eens Marktplaats of in een kringloopwinkel. Swap fiets is als student ook een goede optie. Voor €12 per maand heb je een fiets. Gaat de fiets kapot? Dan wordt deze ter plekke gerepareerd of krijg je binnen 1 dag weer een werkende fiets bezorgd op een locatie.

Als je naar de Tilburgse binnenstad fietst, kun je jouw stalen ros op meerdere plaatsen parkeren. Er zijn vier gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad (zes als je het station meetelt). Let hierbij even goed op de openingstijden, niet alle locaties zijn tot laat in de nacht open. Verder vind je verspreid door de stad onbewaakte fietsenrekken. In de blauw gemarkeerde vakken kun je ook terecht, hier mag je je fiets maximaal een uur stallen. Ben je je fiets kwijt? Dan is je fout of te lang geparkeerde fiets meegenomen naar AFAC aan Koopvaardijstraat 19a. Voor €10 krijg je deze weer terug.

#10 Uniek verenigingsleven

pius

Kom je niet uit Tilburg en ga je hier wel studeren, dan wil je natuurlijk een hoop nieuwe mensen leren kennen om leuke dingen mee te doen in je vrije tijd. Een studentenvereniging is dan een goede optie. Het verenigingsleven in Tilburg is uniek te noemen. Tilburg kent verschillende studentenverenigingen met talloze dispuutshuizen die allemaal fantastische activiteiten organiseren zodat jij je snel thuis voelt in de stad. In Tilburg hebben we de volgende studentenverenigingen:

 • Tilburgs Studenten Corps St. Olof
 • T.S.V. Plato
 • T.S.R. Vidar
 • I*ESN

Er zijn diverse soorten studentenverenigingen: studieverenigingen, gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen, verenigingen op het gebied van kunst en cultuur, gericht op werk- en stagebemiddeling, op het gebied van studentenpolitiek, internationale verenigingen en levensbeschouwelijke verenigingen. Bekijk de website van Tilburg University om te bekijken welke dat zijn.

Veel oud-studenten geven aan dat de vereniging waar ze nog steeds de vruchten plukken van de vereniging waar ze bij hebben gezeten.

Dit was hem dan; de encyclopedie voor jouw studietijd in Tilburg. Studeer jij in Tilburg en heb je nog andere tips of dingen die je wilt laten weten aan je mede-studenten? Laat het weten in de reactie.