Studio Noord: “De plek om jouw ideeën tot leven te brengen!”

Studio Noord is een werkplaats en ontmoetingsplek voor jongeren uit Tilburg Noord. Hier kunnen zij heen met al hun creatieve ideeën en deze ook echt werkelijkheid maken. We vragen Amber (programmamaker) en Romeline (jongerenwerker R-Newt) die zich inzetten voor Studio Noord, naar de toffe projecten waar op dit moment aan gewerkt wordt. Lees snel verder!

Studio Noord: wat is het?

In Tilburg-Noord werden er al veel verschillende projecten rondom kunst en cultuur georganiseerd. Wat nog miste, was een plek waar jongeren zelf met hun ideeën aan de slag konden, daarom werd Studio Noord opgericht. Amber: “Studio Noord is er écht voor de jongeren. We willen voor hen een homebase creëren waar ze hun ideeën kunnen ontwikkelen, met ondersteuning van jongerenwerkers die hen begeleiden van idee naar project.” Studio Noord werkt heel vraaggericht en focust zich op de behoeften van jongeren in de wijk.  “Het doel van Studio Noord is om het aanbod van activiteiten in Tilburg Noord te vergroten en kunst en cultuur toegankelijker te maken, zonder vaste richtlijnen of regels voor de projecten. Via het Jongerenfonds kun je budget, ruimte, netwerk en support aanvragen voor al je ideeën”, vertelt Amber.

Projecten binnen Studio Noord

Momenteel zijn er diverse projecten gaande bij Studio Noord, variërend van filmavonden tot podcasts en van henna-avonden tot kookworkshops. Romeline vertelt wat zij het mooiste vindt van het werken bij Studio Noord: “De jongeren die betrokken zijn bij Studio Noord zijn gepassioneerd over hun projecten en betrekken hun vrienden en kennissen bij de activiteiten, waardoor anderen geïnspireerd worden om ook hun eigen projecten op te zetten.”

Je kunt aankloppen met al je ideeën, we don’t judge’’

Romeline: “Ik vind het geweldig als iemand met een tof idee naar mij toekomt en we samen een plan opstellen om het vervolgens te realiseren. Daarin kan ik mijn drive vinden. Het is dan ook prachtig om te zien hoe hard deze jongeren werken aan hun projecten en hoe ze de dag van hun evenement dragen. Achteraf kunnen ze terugkijken op iets heel tofs wat ze zelf hebben neergezet, dat vind ik het allermooiste.”

Podcasts bij Studio Noord

Op dit moment worden er twee podcasts geproduceerd bij Studio Noord. Anastasia van zeventien jaar oud host de ‘Noordcast’, een podcast waarin verschillende mensen, achtergronden en culturen uit Tilburg Noord aan bod komen. Amber: “Het zijn eerlijke gesprekken die jongeren helpen zich gehoord te voelen en trots te zijn op hun achtergrond.” Daarnaast is er de podcast  ‘Eyes Unveils’ van Eyes van zestien jaar oud waarin hij inspirerende gasten uit de wijk interviewt. Beide podcasts zijn voorbeelden van hoe jongeren van idee tot eindproduct komen, waarbij ze hun eigen gasten regelen, decor opzetten en promotie voeren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOORDCAST (@n00rdcast_013)

Festival BLK Bloom

Een ander project waar Studio Noord aan werkt, is festival BLK Bloom, georganiseerd door Veronique Monsanto. Op 20 april vindt dit Afro & Caribbean indoor-event plaats bij Wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg Noord. Het festival heeft als doel mensen te verbinden en te inspireren en heeft een gevarieerd programma met workshops, DIY-activiteiten, handgemaakte producten en lekker eten. Het wordt afgesloten met een muziek- en entertainmentshow waarbij er verschillende artiesten aanwezig zijn, speciaal voor jongeren. BLK Bloom is gratis te bezoeken voor iedereen. Dit is een van de projecten die gerealiseerd wordt via het Jongerenfonds, dat je via Studio Noord kunt aanvragen.

Wat willen jullie meegeven aan de Tilburgers?

Amber en Romeline merken dat veel mensen al snel een wat negatiever vooroordeel hebben over Tilburg-Noord, maar van dat negatievere vooroordeel, klopt niks vinden zij. Daarom willen zij graag aan de Tilburger meegeven: “Kom een keer naar Noord, dat kanaal over, het is hier echt heel gezellig!”

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over Studio Noord of ben je benieuwd welke evenementen er allemaal op de planning staan? Bekijk dan nu hun socials!