Supermarkt XL bij Stappegoor

Het college heeft vandaag een nieuwe stap gezet in het realiseren van het project Stappegoor. Het collegebesluit is in overeenstemming met de nieuwe koers voor het gebied waar de Raad in maart van dit jaar al voor heeft gekozen.

Aansluitend op de voorzieningen die er al zijn, zoals een bioscoop, ijsbaan en sportcentrum, zal Stappegoor uitgroeien tot een nog waardevollere plek voor de stad. Onderdeel van het nieuwe plan is het kunnen realiseren van een nieuwe supermarkt XL. De effecten die deze supermarkt kan hebben op de omgeving vangt de gemeente op door flankerend beleid in te zetten.

Flankerend beleid
De gemeente vindt dat de stad gebaat is bij het realiseren van het plan zoals nu voorligt. Wethouder Auke Blaauwbroek: “Gebiedsontwikkelingen zoals Stappegoor zijn nodig voor een gemeente als Tilburg. Een gebiedsontwikkeling zal altijd zijn effect hebben op de omgeving. Daar ontkomen we niet aan en dat proberen we als gemeente zo goed mogelijk op te vangen.”

De komst van een supermarkt XL maakt het mogelijk de vernieuwing van Stappegoor af te ronden. De
supermarkt XL versterkt de totale structuur van de detailhandel in Stappegoor en omgeving, en maakt deze veelzijdiger. De gemeente is zich bewust van de zorgen die bestaan over de gevolgen van een supermarkt XL voor de huidige detailhandel. Hier heeft aanvullend onderzoek naar plaatsgevonden. Er zijn omzeteffecten te verwachten op bestaande supermarkten en centra. Om deze effecten op te vangen stelt de gemeente 2 miljoen euro beschikbaar ter versterking van de Tilburgse detailhandelstructuur en 2,2 miljoen euro voor fysieke maatregelen ter versterking van het winkelcentrum aan het Pater van den Elsenplein.

Plan Stappegoor past in deze tijd
Tot de gebiedsontwikkeling Stappegoor heeft de gemeente in 2006 besloten. Het plan paste in die tijdsgeest. Als gevolg van veranderende marktomstandigheden, heeft de gemeente het oorspronkelijke plan aangepast tot een voor deze tijd realistisch plan. Dit nieuwe plan kent een andere ontsluiting van het gebied, een afgeslankt woningbouwprogramma en een andere programmatische invulling. Met de voorzetting hiervan heeft de Raad in maart 2012 ingestemd. Voor Skaeve Huse zoekt de gemeente een nieuwe bestemming. Voor deze verplaatsing is 0,8 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Consortium Stappegoor
Voor het nieuwe plan, waar het college vandaag mee heeft ingestemd, heeft de gemeente aanvullende
afspraken met het Consortium Stappegoor gemaakt. Het marktrisico van de projectontwikkeling ligt bij het consortium. De gemeente is verantwoordelijk om het plan voor Stappegoor planologisch mogelijk te maken. De totale kosten voor Stappegoor, die door de uitvoerende partijen geïnvesteerd worden, blijven ongeveer 50 miljoen euro bedragen. Naar verwachting zal de Raad in de loop van 2013 een nieuw bestemmingsplan voor Stappegoor kunnen vaststellen.