Surrealistisch doolhof opent in de binnenstad: ‘een trip zonder drugs’

surrealistisch doolhof

Een psychedelisch labyrint van 400 m2, bomvol kunst en een hoog Alice in Wonderland gehalte. Halverwege 2019 opent er een nieuwe toeristische trekpleister in de Tilburgse binnenstad. De locatie is nog geheim en de officiële naam is nog onbekend. Organisator Joep van Gorp noemt het een surrealistisch doolhof.

Foto: Camiel Donders

Tilburg is na Berlijn de eerstvolgende stad waar het project wordt gerealiseerd. Volgens initiatiefnemer Joep (eigenaar van cultureel bureau Qanvas en organisator van festival Aus Berlin) wordt het een culturele hotspot voor (inter)nationale bezoekers. Je kunt het bezoek en de community eromheen vergelijken met escaperooms. “Ook hier zijn community’s rondom ontstaan die staan te popelen om naar een nieuw doolhof te gaan.”

Joep raakt in 2012 geïnspireerd door een bezoek aan Peristal Singum in Berlijn (check hier meer foto’s). Een project waar meer dan 40.000 mensen wereldwijd op af kwamen. “Kunst heeft me nooit meer zo intens geraakt als toen en ik ben ervan overtuigd dat meer mensen dit willen ervaren.”

‘Een trip zonder drugs’

Hij wordt door een vriend meegenomen naar een kunstproject in Oost-Berlijn en heeft geen idee waar hij heen gaat. Hij komt in een café onder een club en koopt een gouden munt bij een vrouw in een Indianen-/astronautenkostuum. Terugkerende bezoekers zeggen dat hij niet weg mag gaan voordat hij de ‘white room’ heeft gevonden. Anderhalf uur wacht hij in het café en hij ziet hoe bezoekers worden meegenomen, geblinddoekt. Wat dan volgt wordt ook wel omschreven als een tripervaring zonder drugs.

surrealistisch doolhof
Afbeelding: Karmanoia

‘Als er een hemel bestaat, ben ik er geweest’

“Je kunt het zien als een wereldreis. Je weet niet wat je kunt verwachten, het is spannend en het doet iets met je. Je komt soms in hele duistere donkere plekken, en daarna word je beloond met een fantastisch mooie omgeving.” Als hij Peristal binnen gaat, komt hij in een ‘krater’ met aaneensluitend een gangenstelsel. Hij vindt de uitgang al snel, maar besluit nog even te blijven. “Bijna één uur lang werden mijn emoties alle kanten op gestuurd, tot ik uiteindelijk de ‘white room’ vond. Ik ben niet gelovig, maar als er een hemel bestaat dan ben ik er geweest.”

Hij komt in verschillende kamers uit met lichtinstallaties, beeldhouwwerken, schilderkunst, graffiti, video, muziek. Hij loopt, springt, kruipt, klimt en ontdekt zo steeds nieuwe ruimtes. “Het is altijd een beetje vaag, want het is echt een persoonlijke beleving. Hoe nieuwsgieriger je bent, hoe meer je ziet. Je gaat individueel naar binnen en dan kan het zijn dat je dezelfde kamers hebt gezien, maar een totaal andere ervaring hebt meegemaakt dan je vrienden.”

Berlijns project in Tilburg

Joep is na zijn ervaring in Berlijn meteen verkocht, neemt contact op met de kunstenaar en gaat aan de slag. Tilburg was voor hem een logische keuze. “De stad is rauw. Het is geen mooie stad, maar er wordt hier wel heel veel georganiseerd en geëxperimenteerd. Dit is een plek waar het gebeurt. En daar sluit dit naadloos bij aan.”

Om het surrealistische labyrint in Tilburg te realiseren, heeft hij de Berlijnse kunstenaar Tim Henrik Schneider ingeschakeld. Hij gaat een jaar lang in Tilburg wonen om het project mee te ontwikkelen. Daarnaast gaan ze samenwerken met kunstenaars uit de Benelux en met lokaal talent. In het doolhof komen ook thema’s terug uit de stad: kermis, evenementen en industrie. En wat betreft de kunstvormen? Daarin is alles mogelijk.

Een project van één miljoen euro

Of de Tilburgse variant het kleine zusje wordt van Peristal in Berlijn? “Nee juist het grote zusje. Qua vierkante meters is het bijna twee keer zo groot.” Het wordt een project met internationale allure, gesteund door lokale, regionale en landelijke partijen. Dat dit een project van groots formaat is, blijkt al wel uit de donaties: 1 miljoen euro. Volgens Joep is dit project een one-of-a-kind. “Kunst en leisure worden zelden bij elkaar gebracht. Er bestaat niet iets soortgelijks op deze schaal.”

Het project is overigens niets tijdelijks en moet juist duurzaam worden. Na de donaties, moet de plek zelfvoorzienend zijn. Een jaar lang wordt er met kunstenaars gebouwd in top locatie (nu nog onbekend) in de binnenstad. In 2019 gaat het open om vervolgens een blijvende attractie te worden. Naast het bezoek aan het doolhof worden er ook workshops, optredens en feestjes georganiseerd. Maar allemaal met een spannende entree en een magisch, mysterieus tintje.

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van kunstenaar Pee-Jay!