Swim Forrest swim! (column)

Door Malou Liebregts

Al een jaar heb ik het goede voornemen om elke week baantjes te gaan zwemmen in zwembad Stappegoor. Het idee is goed, de uitwerking vaak iets minder.

Bij het baantjeswemmen is het bad ingedeeld in drie verschillende banen.

In baan 1 vind je de fossielen die bijna achteruit zwemmen en de vriendinnengroepen die in een kringetje de andere kant op drijven en ondertussen alle roddels over andere 'vriendinnen' doornemen. Baan 3 is voor de topsporters onder ons die het zwemmen serieus nemen, van deze mensen heb je dan ook geen last.

Maar dan heb je nog baan 2. Dat is voor de mensen die nog een beetje tempo willen houden maar niet in het bezit zijn van een goed duikbrilletje of hippe badmuts. Er wordt in deze baan gebruik gemaakt van het file-zwemmen zodat je netjes achter elkaar rondjes kan zwemmen. De laatste tijd wordt dit systeem echter in de war geschopt door drie verschillende groepen mensen.

De eerste groep zijn mannen van rond de 30 die het nodig vinden om met hun snorkelspullen (inclusief zwemvliezen) baantjes te gaan zwemmen. Deze mannen zijn ook de reden dat ik van de bikini ben overgestapt op een zwart alle bedekkend badpak.

De tweede groep zijn de kletsers. Deze vinden het nodig om met zijn tweeën naast elkaar te gaan zwemmen in een te laag tempo. Inhalen is onmogelijk door de derde en gevaarlijkste groep die het zwembad onveilig maakt.

Deze laatste groep zijn de mensen op leeftijd die wel in het bezit zijn van een duikbril of badmuts. Aangezien ze in baan 3 worden geweerd, hebben ze gezamenlijk besloten om baan 2 onveilig te maken. Doordat ze in het bezit zijn van professionele zwemattributen, eigent deze groep zichzelf een aantal privileges toe.

Als ze zich aan de kant willen afzetten gaat dit samen met een hoop getrappel van de benen en een vloedgolf water die over je heen komt. Daarnaast mogen zij altijd door het midden van het bad zwemmen. Mocht deze groep vinden dat je in de weg zwemt dan merk je dit vanzelf door een been of arm die je half in je gezicht krijgt (er zijn weinig dagen dat ik zonder blauwe plekken terug kom van een avondje sportief zwemmen). Daarnaast weten ze door hun onschuldige blik de badmeesters te bespelen waardoor de 'kletsers' erop worden gewezen dat ze toch echt achter elkaar moeten gaan zwemmen.

Baantjes zwemmen is zwaar maar de warme douche en het feit dat je drie dagen daarna nog steeds naar chloor ruikt, maken een hoop goed…

Malou Liebregts: Doet het dopje nooit terug op de tube van de tandpasta. Raakt haar huissleutels dagelijks kwijt. Heeft een hekel aan karaoke. Zal blijven ontkennen ze chaotisch is.