Swim to Fight Cancer: Maikel zwemt met zijn vader dicht bij zijn hart

Als het even wat minder druk is in de kapsalon aan de Tilburgse Havendijk waar Maikel van Puijenbroek werkt, kijkt hij vanuit het raam zo uit over de Piushaven. Op 23 juni, de dag van Swim to Fight Cancer, springt hij ín het water van die Piushaven. En de creatieve haararchitect heeft iets bedacht waardoor hij niet alleen zwemt.

Maikel (35) praat vlot. Deze keer niet over vakantieplannen – want je bent kapper of niet -, maar vooral over zijn plannen om mee te doen aan de Tilburgse editie van Swim to Fight Cancer. Zoals veel andere deelnemers, doet ook Maikel niet zómaar mee. “Ik doe het voor mijn vader, Henk. Hij hoorde op 1 april 2019 dat hij ziek was en niet meer beter zou worden.”

Strijd tegen kanker

Een moeilijke tijd brak aan voor Maikels familie. “Ik zei al vrij snel tegen mijn vader dat ik voor hem mee wilde doen aan de Swim. Hij vond het mooi, al besefte hij dat hij er niks meer aan had. Dat was ook zo, maar er zijn helaas veel andere mensen die nog wél tegen kanker strijden, of het gaan krijgen. Misschien krijg ik er zelf wel mee te maken. Ik vind eigenlijk dat iedereen een steentje moet bijdragen in de strijd tegen kanker. Soms schaam ik me een beetje dat ik het nú pas doe, nu ik kanker van zo dichtbij heb meegemaakt. Maar ja, het is nooit te laat om geld op te halen voor een goed doel.”

Bijna een jaar na de keiharde diagnose overleed Maikels vader. “Hij had in het voorjaar van 2020 nog een paar mijlpalen waar hij naar uitkeek: zijn verjaardag op 20 april en de F1 in Zandvoort in mei – hij was fan en stond ’s nachts op om Max Verstappen aan het werk te zien. Toen hij snel achteruitging en duidelijk werd dat hij dat allebei niet meer ging halen, was het snel bekeken. Op de dag dat de eerste coronalockdown inging, is hij in slaap gebracht en 26 maart 2020 overleed hij. De uitvaart was onwerkelijk, met al die nieuwe coronabeperkingen. Er konden maar dertig mensen bij zijn. Desondanks was het een mooi afscheid.”

Namen op zijn wetsuit

De Swim-editie van augustus 2019 kwam te snel voor Maikel. “Ik was daar niet fit genoeg voor. Nu wordt het tijd om mijn belofte alsnog in te lossen. Het voelt goed om dit voor hem te kunnen doen. Maar ik doe het niet alleen voor mijn vader. Mensen die doneren, kunnen een voornaam van een dierbare doorgeven. Dat kan iemand zijn die kanker heeft overwonnen, er nog tegen strijdt of eraan is overleden. Die namen laat ik drukken op mijn wetsuit. De namen van de mensen die nog in leven zijn, met een felroze kleur. De namen van de mensen die helaas niet meer onder ons zijn, in een zachte, mintgroene kleur. Mijn vaders naam komt ter hoogte van mijn hart.”

Wetsuit

Het lijstje met overledenen is langer dan het lijstje overlevenden, moet Maikel helaas constateren. “Dan weet je dus ook meteen waarom ik hieraan meedoe. Er moeten betere vooruitzichten komen voor mensen die kanker hebben. Daarom is een initiatief als de Swim zo belangrijk.”

Niet zeuren

Hoewel Maikel nog niet eerder twee kilometer in open water heeft gezwommen, staat de uitkomst voor hem al vast. “Het gaat me lukken, hoe dan ook. Ik train twee keer per week en voel me fit. Misschien wordt het even afzien, maar dat zie ik dan wel weer. Weet je wie pas afzien? Mensen met kanker. Mijn eventuele afzien is tijdelijk. Vergeleken met wat zij doormaken, stelt dit niks voor. Daar mag je niet over zeuren en dat ga ik dus ook niet doen.”

Maikel is lekker op dreef met geld ophalen voor Fight Cancer. Zijn streefbedrag van € 1.500,- is hij ruim gepasseerd. “Maar elke euro is nog steeds welkom. Mensen mogen nog steeds doneren hoor, geen enkel probleem”, besluit de coiffeur gekscherend.

Steun Maikel

Wil je Maikel steunen? Je kunt doneren op zijn actiepagina. Geef bij het doneren ook gerust de naam van een dierbare (en een korte toelichting daarbij) aan Maikel door.